Харчейки средно по 454 швейцарски франка (513 долара) на човек, швейцарците са европейските шампиони по потребление на биологични продукти, обяви организацията Biosuisse на годишната си медийна конференция.

В общоевропейска класация Швейцария е на първо място по потребление на биологични продукти на глава от населението, изпреварвайки Дания, Австрия, Люксембург и Швеция, заявиха от Biosuisse. Германия е на шесто място, а Франция - на седмо.

През 2023 г. продажбите на биологични продукти в Швейцария са нараснали с малко под 7%. Според организацията общото увеличение на цените представлява 4% от него. Обемът на пазара на биологични продукти е малко над 4 млрд. швейцарски франка (4,52 млрд. долара). Пазарният дял на биологичните продукти в търговията на дребно възлиза на 11,6%.

Швейцарският пазар на биологични продукти почти достигна рекордно ниво през 2020 г. по време на пандемията от коронавирус. Сегашният ръст не се дължи на специализираните търговци на биологични продукти на дребно и директните търговци, както беше по онова време, а на големите търговци на дребно Coop и Migros, универсалните магазини и специализираните търговци на дребно.

В края на 2023 г. 7 362 стопанства са сертифицирани от Biosuisse. По данни на организацията те са обработвали площ от 190 280 хектара. С 21 нови стопанства броят на биологичните стопанства не се е променил много в сравнение с предходната година.

Леко се е увеличил и броят на сертифицираните търговци и преработвателни предприятия - 48 нови попълнения. В края на миналата година общо 1356 притежатели на лиценз са получили знака за биологично производство.

Кантон Граубюнден е с най-голям дял на биологичните стопанства - почти две трети от общия брой. Кантонът Берн остава кантонът с най-много биологични стопанства - общо 1 370. С една пета от продукцията си, произведена по биологичен начин, винопроизводството за първи път надминава другите форми на земеделие в тази статистика.

На годишната си медийна конференция Biosuisse подчерта значението на партньорството с търговците на дребно за развитието на биологичното земеделие в Швейцария. Заедно те са успели да изведат биологичното земеделие от нишата. "С оглед на продължаващите дискусии за цените трябва ясно да се позиционираме на пазара и да покажем защо биологичното производство си заслужава цената", заяви президентът на Biosuisse Урс Брандли.