По данни на EastFruit Египет е увеличил значително износа си на цитрусови плодове за Бразилия през първите няколко месеца на тази година. Забележително е, че египетските цитруси навлязоха на бразилския пазар едва през 2020 г., но оттогава доставките бързо нарастват.

През 2020 г. Египет е изнесъл едва 75 тона цитрусови плодове за Бразилия. До 2023 г. обаче износът нараства до над 14 000 тона. Впечатляващо е, че само през първите четири месеца на тази година египетските износители са продали над 31 000 тона цитрусови плодове в Бразилия, поставяйки нов рекорд и изпреварвайки три пъти Испания, своя основен конкурент.

Портокалите остават в основата на египетския износ на цитрусови плодове за Бразилия, като Египет е водещ в доставките от 2022 г. насам. През цялата 2023 г. египетските износители са доставили близо 12 000 тона портокали на бразилския пазар, а от януари до април 2024 г. тази цифра се е увеличила до 24 000 тона.

Освен това през посочените месеци на тази година Египет успешно е изнесъл за Бразилия почти 7 000 тона мандарини, в сравнение с едва 2 000 тона през предходната година. Износът на лимони и грейпфрути от Египет за Бразилия е по-малък - съответно 500 тона и 190 тона.

Бразилия, вторият по големина производител на цитрусови плодове в света след Китай, заема челно място в сегмента на портокалите. Въпреки това повечето бразилски портокали се преработват в сок, а не се продават пресни, което прави страната нетен вносител на пресни портокали. Подобно е положението и с мандарините и грейпфрутите. Така Бразилия е нетен износител само на лимони, като през 2023 г. обемът на износа ще достигне почти 170 000 тона.

Що се отнася до вноса на цитрусови плодове, Бразилия разчита предимно на доставки от Египет, Испания и други южноамерикански доставчици. Египет и Испания доминират на бразилския пазар от декември до май. През юни вносителите се насочват към Уругвай, Аржентина и Чили.