Ваксините срещу птичи грип за кокошки носачки са ефективни на практика, обяви нидерландското правителство, като същевременно потвърди плановете си за ваксиниране на домашни птици срещу вируса, който опустоши стадата по света и поражда опасения за предаване на хора, предаде Ройтерс.

Високопатогенната инфлуенца по птиците, обикновено наричана птичи грип, уби или причини умъртвяването на стотици милиони домашни птици в световен мащаб през последните години, повечето от които кокошки носачки, което доведе до рязък скок на цените на яйцата.

Първата серия от тестове на Института за биоветеринарни изследвания на университета Вагенинген (Wageningen Bioveterinary Research) в началото на миналата година показа, че две ваксини срещу птичи грип, произведени от френската "Сева анимал хелт" (Ceva Animal Health) и германската "Бьорингер Ингелхайм" (Boehringer Ingelheim), са ефективни срещу вируса, но не е имало експеримент във ферма.

"През септември 2023 г. 1800 пилета на възраст един ден бяха ваксинирани срещу птичи грип. Резултатите показват, че двете тествани ваксини са ефективни срещу инфекция с вируса осем седмици след ваксинацията", се посочва в изявление на холандското министерство на земеделието.

В съобщението се казва още, че фактът, че ваксините работят на практика, е много важна стъпка към широкомащабното ваксиниране на домашните птици срещу вируса на птичия грип.

Птичият грип поражда нарастващи безпокойства, тъй като болестта все повече се разпространява сред бозайниците, като първите в историята огнища, открити при млечни крави в САЩ, водят до опасения за разпространението при хората чрез млякото.

Тестовете са извършени в две ферми за носачки от университета Вагенинген, Службата за здравето на животните Роял Джи Ди (Royal GD) и Факултета по ветеринарна медицина на университета в Утрехт, каза холандското министерството.

През следващата година и половина ще бъдат проведени още опити за предаване, за да се оцени ефективността на ваксините през целия период на снасяне, посочи още то.

Австралия миналата седмица съобщи за първия си случай на птичи грип при дете, което се е заразило в Индия, докато във ферма за яйца беше открит различен силно заразен щам, предаде БТА.

"Правителството възнамерява да направи възможна широкомащабна ваксинация по отговорен начин, като вземе предвид здравето на животните и общественото здраве, както и хуманното отношение към животните. Също така да сведе до минимум всички неблагоприятни ефекти от ваксинацията върху търговията. Ето защо беше избран подходът стъпка по стъпка", пише в съобщението.