Интересът към биологичното десертно грозде е нараснал в различни европейски страни. Италианската OP Tarulli, водещ производител на биологично десертно грозде на континента с календар на продажбите от юли до средата на декември и над 20 вериги супермаркети, е наясно с това.

„До началото на новия сезон остават само няколко седмици, но ние работим, за да гарантираме и планираме доставките. 80% от гроздето ни се продава в Германия, Швейцария и Австрия. Останалата част достига до северноевропейските страни, особено до Дания. Интересът нараства и от страна на Франция и Полша", обяснява Марилена Даугенти Тарули, мениджър продажби на апулийската компания. „Що се отнася до вътрешния пазар, за съжаление не успяваме да се отличим така, както го правим в чужбина. Снабдяването на италианските супермаркети би ни зарадвало много, но досега количествата са незначителни и нехомогенни. Лозята ни са разположени на 300 хектара, а 100 хектара са собственост на нашите партньори. Не е лесно да се отглеждат биологични продукти, особено при променящия се климат, но желанието ни да се отличим винаги се е отплащало".

OP Tarulli работи в Ноицатаро (Бари) и може да се похвали с широка гама от сортове. Тя бере грозде пет месеца в годината (от юли до ноември), но благодарение на хладилното съхранение продажбите могат да продължат до коледните празници. „Регистрирахме 20-30% спад в обемите за ранните сортове. Що се отнася до средно късните, все още не можем да направим оценка, но обемите няма да са в изобилие", казва Марилена Даугенти Тарули.

Gruppo Tarulli, която притежава сертификатите Bio Suisse и Demeter, наскоро получи още един сертификат - Naturland, който гарантира, че производството отговаря на строги екологични и социални изисквания.