Много от собствениците на градини всяка година харчат огромни суми за създаването им и услугите на ландшафтни дизайнери. Но можете и сами да преобразувате пространството си - просто трябва да следвате някои съвети.

Възможно ли е да организирате малка и компактна градина за душата, без да инвестирате много пари и не е ли понякога по-лесно да създадете градина от нулата, отколкото да реконструирате съществуваща?
Организирането на вашата мечтана градина е много по-лесно, отколкото си мислите. Просто трябва да се огледате наоколо и да помислите какви ресурси можете да използвате. Много полезни решения буквално лежат в краката ви.

Избрахме няколко съвета от опитни градинари, които вече са преминали през обновяването на собствения си парцел.

1. Посейте семена директно в лехата, а не разсад 

Спестяванията са очевидни: разсадът струва повече от пакетираните семена. Много хора избират разсада, тъй като отглеждането на закрито (например в градски апартамент) дава някои предимства и позволява на растенията да навлязат по-бързо във вегетационния период. Директното засяване на семена в градината обаче отнема по-малко време и спестява вашите усилия.

2. Разменете семена 

Следете различни селскостопански изложби, панаири и събития. Често техните продукти се продават на намалени цени.

Създайте нови запознанства с хора с подобно мислене и обменете не само полезен опит, но и семена. Такава размяна в натура ще спести време, необходимо за пазаруване и пари.

3. Подгответе резници 

Удобно е да се събират зеленчукови семена. Но много цветя, храсти и дървета растат лошо от семена или това отнема много време. В допълнение, хибридите по принцип нямат семена и тяхното възпроизвеждане се извършва по други начини.

Почти всички трайни насаждения, повечето храсти и лози и много дървета се размножават чрез резници. Отделете време, за да вземете няколко резници и да ги засадите във влажен перлит. След няколко седмици или месец на резника ще се появят листа и той ще се вкорени.

4. Рециклиране 

Засаждането на растения не е евтино удоволствие, но не струва нищо в сравнение с инсталирането на градински скулптури, беседки, малки архитектурни форми, полагане на декоративна настилка и др. Това са основните неща, които изяждащат бюджета.

От стар съд може да се направи оригинална саксия, от палети - градински мебели. Можете да оформите декоративни решетки от стари пружини и матраци.
Вместо скъпи закупени плочки, използвайте натрошен камък, бетонни стърготини и др. Но не се увличайте твърде много, за да не превърнете двора в място за ненужни боклуци.

5. Изберете универсални материали 

Самата природа предлага на градинарите безплатни материали, които могат да се използват като елементи на ландшафтния дизайн. Един от тези естествени дарове на природата са сухите клони на дърветата.

Те се използват и като опори за домати и краставици, и като материал за изграждане на огради.
Има много такива примери, просто се огледайте и ще откриете колко многофункционални предмети ви заобикалят.

6. Създайте своя собствена градина 

Услугите на професионален ландшафтен дизайнер за организиране на вашето градинско пространство могат да ви струват доста пари. Специалистът, разбира се, ще ви предложи своя опит и артистична визия. Но за да създадете вашата мечтана градина имате нужда само от малко търпение, време и въображение.

Запознайте се с общите принципи на градинския дизайн, след това постепенно вземете решение за подходящи растения, местоположението на беседките, спомагателните конструкции на обекта и т.н. Запишете всичко на хартия или използвайте някое от специализираните интернет приложения.

7. Подгответе сами торовете си 

Купуването на торба с компост или органичен тор, разбира се, е най-лесният начин. Често обаче трябва да плащате повече за прости смеси, които лесно можете да приготвите. Ако нямате пилета или други доставчици на постеля, направете свой собствен тор.

Смесете кухненските отпадъци с дървени стърготини, окосена трева, листа и градинска пръст и оставете да изгният няколко месеца. Допълнителни хранителни вещества (калций и фосфор) се съдържат в достатъчни количества в черупките на яйцата - нарежете ги и добавете към готовия компост.

8. Потърсете безплатен компост и мулч 

След изсичането на дървета остава планина от дървени стърготини. Този мулч може лесно да бъде получен безплатно или срещу символична такса. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е, че понякога такъв непроверен мулч може да съдържа семена от инвазивни растения, отломки или ларви на вредители. Следователно ще трябва да използвате такива материали на свой собствен риск.

9. Регистрирайте се в сайт за безплатни обяви 

Някои сайтове са истинска златна мина, с помощта на която можете да закупите, ако не всичко, то много: от семена на растения до градински инструменти. Можете също така да намерите много полезни неща на т. нар. битпазари. Там винаги можете да закупите сравнително нов инструмент на цената на употребяван.

10. Отглеждайте органични продукти 

Следвайте природосъобразни практики при отглеждане на растенията. Химикалите и пестицидите винаги струват пари. По-лесно е да привлечете в градината полезни насекоми (калинки, земни бръмбари и др.) Същото е положението и с хербицидите, можете да премахнете плевелите ръчно или да ги покриете с непрозрачен филм, но това не винаги ще доведе до желания резултат. За да възстановите хранителните свойства на почвата, е по-добре да използвате зелен тор.