Продължават честите валежи и опасността от градушки

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. През повечето дни от седмицата те ще се определят от неустойчиво време, с чести валежи и градушки, които ще създават условия за развитието на гъбни болести: септориоза и фузариоза по пшеницата; мани по зеленчуковите култури и лозата; късно кафяво гниене по плодовете на зреещите череши.

През последната седмица от май и началото на юни развитието на земеделските култури ще се осъществява с умерени темпове. При зимните житни култури ще протича формиране и наливането на зърното. В част от крайните южни и югоизточни райони (агростанция Сандански, Карнобат) при ечемика и пшеницата ще се наблюдава фаза млечна зрелост. През междуфазния период наливане на зърното - млечна зрелост повреди по пшеницата нанасят ларвите на вредната житна дървеница, което изисква обследване на посевите и при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (2 ларви/м2) своевременно третиране.

При слънчогледа и царевицата ще протича листообразуване. При засетите в агротехнически срок посеви със слънчоглед в Южна България (агростанциите Пловдив, Хасково, Любимец) ще се наблюдава и начало на формиране на съцветие. В края на май при лозата ще преобладава цъфтеж на ресите - фаза критична за заразяване с мана и оидиум.

Възможност за провеждане на растителнозащитни пръскания в полските райони ще има в началото на седмицата. Засегнатите от падналите градушки лозови насаждения, овощни и зеленчукови култури през изтеклия период е необходимо да се третират с медсъдържащи фунгициди за ограничаване риска от вторични зарази с патогени.