През февруари 2024 г. пресни продукти от Саудитска Арабия са изнесени за първи път в Европа. Събитието е толкова уникално, че е отразено в телевизионните новини. Как Саудитска Арабия, със своя суров климат и силна зависимост от вноса, за да покрие нуждите на местния пазар, успява да изнесе домати за Европа?
Отговорът се крие във високотехнологичните оранжерии и вертикалното земеделие, а компанията, която стои зад това постижение, е Dava Agricultural Co.

Висам Абдел Самад, главен търговски директор на Dava, разказва историята:

"През 2017 г. възникна идеята за проект за селскостопанско производство, която беше мотивирана от необходимостта на страната от непрекъснато снабдяване със селскостопанска продукция през цялата година в стремежа за осигуряване на продоволствена сигурност. Изпълнението започна през 2019 г. и така се роди Dava. Проектът обхваща площ от над 107 хектара, състояща се от оранжерии и вертикално земеделие, в които се използват най-съвременни технологии. Целта ни е до 2024 г. да достигнем дневен производствен капацитет от 165 тона".

"С подкрепата на Аллах, мощните възможности и дългогодишния опит проектът се утвърди като основен играч в селскостопанския сектор и в инвестиционната дейност. С успешните операции и постигането на целта за целогодишно производство можем да преминем към следващия етап и да поемем следващото предизвикателство: да продаваме цялата си продукция на добра цена, особено през зимния сезон. Трябва да знаете, че през зимата Саудитска Арабия е самодостатъчна по отношение на пресните продукти благодарение на производството на открито, а цените на местния пазар са най-ниски. Затова си зададохме един доста странен въпрос: защо да не изнасяме?", казва Висам.

Откриването на нови пазари, които предлагат по-добри цени през зимата, е бил най-добрият начин за продажба на излишната продукция, а изборът на пазар също е бил съвсем очевиден, според Висам.

"Европейският пазар предлага добри цени по това време на годината и най-вече по-лесна логистика. Нидерландия е най-големият център за дистрибуция на пресни продукти в Европа. И ние предприехме действия. С подкрепата на Министерството на околната среда, водите и земеделието, Saudi Export и Saudi Cargo".

Усилията на Висам и неговите екипи са се отплатили този месец, казва износителят.

"В сътрудничество с нидерландската компания Lehmann & Troost изнесохме първата си експериментална пратка с тегло около 5 тона, която беше експортирана на 12.02.2024 г. Резултатите бяха много положителни, тъй като продуктът беше класифициран като премиум и съответстваше на най-важните сортове, търсени на европейския пазар. Втората пратка от 10 тона ще бъде осъществена на 27 февруари 2024 г. Планира се през 2025 г. за европейския пазар да се изнасят по 12 тона пресни зеленчуци на ден за период от 4 месеца, което прави общо 1500 тона за 2025 г."

Понастоящем Dava произвежда и продава лозови домати, говежди домати, чери домати, краставици, марули, билки, ягоди и гъби.

"Благодарение на нашите хладилни камиони и иновативните възможности за опаковане, които подобряват вкуса и привлекателността на нашите изключителни продукти, нашите зеленчуци се събират ежедневно и се доставят с максимална свежест. Нашите зелени растения виреят целогодишно в горещата пустинна среда в райони, които някога са били смятани от някои за безплодни. Нашите усъвършенствани техники включват системи за контрол на климата, ефективни напоителни системи, устройства за пестене на енергия и вода и автоматизирани системи за събиране на реколтата. Автоматичното управление и роботите допринасят за отличното функциониране, като подобряват ефективността. Ние работим с водещите световни компании за семена, а екипът ни е професионален и с международен опит. Гарантираме безопасността на храните чрез строги програми, включващи чистота, стерилизация, мониторинг на околната среда и обучение на персонала. Нашите продукти са здравословни, без остатъци от пестициди и с отлични вкусови качества, външен вид и аромат," разказва още Висам.

Износът вече е неразделна част от бизнес модела на Dava, но компанията обявява и други култури. Има няколко проекта в процес на подготовка: системи за култивиране в разсадници, за да се възползва от зеленолистните зеленчуци в периодите на експлоатация на разсади, които не са зеленчукови, ферма за ягоди (полузатворена + механично охлаждане със стъклен GH с CO2), селскостопански помещения за производство на гъби (вертикална затворена система), допълнително зеленчукопроизводство в стъклени оранжерии с усъвършенствана технология за хидропонно земеделие, използвайки системата SemiClose с въглеродни емисии, ферма, посветена на производството на сини, червени и къпини.

"Също така сме в процес на създаване на сестринска компания за дистрибуция на зеленчуци и плодове. Тя ще включва център за сортиране, опаковане и дистрибуция, който ще бъде предоставен и на фермерите, с които са сключени договори, което значително ще увеличи експортните възможности на Саудитска Арабия. В рамките на същата компания ще внасяме плодове и зеленчуци от цял свят и ще ги разпространяваме на пазарите в кралството", заключава износителят.