Оранжерията е удобна структура, в която можете да отглеждате растения през цялата година или да подготвите разсад, преди да го прехвърлите на открито. Начинаещите градинари често не използват рационално полезното пространство и функциите на сградите. Има методи, които ви позволяват правилно да подредите оранжерия.

Видове конструкции

В оранжерията се създава благоприятен микроклимат, който предпазва растенията от капризите на природата. Културите не се страхуват от замръзване, студен дъжд и поривист вятър.

Подходящо оборудваните съоръжения ви позволяват да отглеждате зеленчуци, плодове и цветя през зимата. През лятото конструкцията ще предпази от изгаряне в жегата и от градушка.

Видът на оранжерията зависи от вида и изискванията на растенията, които ще се отглеждат. Моделите са разделени на 3 групи:

  • Сезонно. Компактните оранжерии се сглобяват от дограма или филм и се използват само през топлия сезон. Вътре няма да се поберат повече от 2 култури.
  • Поликарбонат. Полимерният материал пропуска добре ултравиолетовата светлина, но не е толкова прозрачен, колкото стъклото. Листовете се монтират лесно върху рамката. За да използвате оранжерията в студено време, е необходимо да осигурите отоплителна система.
  • Професионален. Моделът за целогодишно ползване е с топлоизолация, отопление и осветление. Необходима е вентилация.

Вътре в оранжерията се поддържа необходимата температура за развитието на определени видове растения. Често зеленчуците се отглеждат в поликарбонатни видове от пролетта до есента. Ако увеличите нивото на влажност, структурата ще помогне за отглеждането на тропически цветя, храсти и ниски екзотични дървета.

Избор на форма и размер

Параметрите на оранжериите зависят от наличното пространство за обекта и функционалното предназначение. За отглеждане на краставици, домати или тиквички е достатъчен модел 3 х 6 м. За отглеждане на разсад и плодове е по-добре да се даде предпочитание на варианти 3 х 8 м. Лекотата на използване зависи от формата на оранжерията.

Традиционните оранжерийни „къщи" имат вертикални стени и скатен покрив. Благодарение на структурата на тавана растенията получават максимално осветление, идеално за отглеждане на ниски и високи култури. Остроъгълната структура не задържа сняг и позволява на капките да се стичат. Конструкцията е лесна за поддръжка и може да се осигури вентилация.

  • Сводеста

Лесна е за работа и инсталиране, оранжерията е популярна сред градинарите. Поради липсата на ъгли можете да спестите от покриващия материал. Температурата в дъговидния дизайн се поддържа по-добре, отколкото в правите версии. Благодарение на структурата на покрива, светлината се разсейва меко и равномерно. Подходяща е за отглеждане на средно- и нискорастящи култури. Овалната форма предотвратява натрупването на сняг, което предпазва рамката от деформация.

При инсталиране на сводеста оранжерия се избира оптималното разстояние между елементите. Модел с голям брой дъги носи максимални натоварвания. Фермери препоръчват да изберете изцяло заварени рамкови опции. Сгъваемите корпуси често ръждясват в местата на свързване.

  • Прилежаща

Конструкциите са разположени до стените на къщата, верандата или плевнята. Компактният модел не заема много място. Поради конструктивните особености на покрива, оранжерията е монтирана от южната страна. При правилно подреждане културите са лесни за грижи и ще получат максимална светлина. Снегът не пада от навеса, така че собственикът ще трябва сам да почиства.

  • Пирамидална

Оранжерията с оригинална форма изглежда впечатляващо в градината. Поради височината се създава благоприятен микроклимат за растенията. Слънцето прониква добре сутрин и вечер, а обедната топлина се отразява частично от повърхността на покритието. Поради компактния си размер една кофа с вода е достатъчна за създаване на влага.

В оранжерията се практикува многоетажно подреждане на видове с различни размери, което позволява максимално използване на площта. Пирамидата хвърля малка сянка, така че не пречи на съседните култури. Мобилната конструкция може лесно да се премести на друго място, без да се разглобява рамката.

  • Земна

Конструкциите "Термос" са подходящи за целогодишно отглеждане на растения. Оранжерията се състои от дълбока яма, която е укрепена, остъклена отгоре и с монтирана отоплителна система и осветление. Благодарение на естественото запазване на температурата на почвата е възможно да се поддържа стабилен микроклимат. Вътре се отглеждат не само краставици и домати, но и капризни лимони.

Правила за подреждане на лехите

Оранжерията е разположена на равни, добре осветени площи с лесен достъп. За да се гарантира, че растенията получават много слънчева светлина, конструкцията е обърната с дългата си страна на запад. Правилното разположение на лехите ще ви позволи рационално да използвате вътрешното свободно пространство.

Оформление

Разделянето на обекта зависи от размера и формата на оранжерията. Традиционно оранжериите са разделени на парцели с ширина 45 см, разположени на разстояние 0,9 м. С тази подредба културите не отнемат слънцето от съседите си и се развиват хармонично.

В компактни оранжерии с ширина 3 м фермерите препоръчват да се поставят два успоредни реда от по 1,2 м всеки, съседни на стените на конструкцията. Между лехите има пътека, осигуряваща достъп до посевите. Правоъгълните четириметрови оранжерии са разделени на 3 линии. Между лехите се изграждат пътеки с ширина най-малко 40 см.

Оранжерия с размери 6 х 3 м трябва да бъде разделена на 2 стандартни тесни реда и 1 голям. Покрай стените са разположени малки елементи, големият е в центъра. Собственикът получава удобен достъп до растенията, докато всеки полезен сантиметър се използва рационално.

В квадратните оранжерии лехите често се създават в успоредни редове. Понякога културите се засаждат по стената и в центъра. Пътеката върви от входа спираловидно. Човек има достъп до всички растения. Постепенното движение по-дълбоко в структурата няма да ви позволи да „забравите" за всяко растение.

СЪВЕТ

Когато подреждате оранжерия, можете да направите складово помещение за оборудване, торове и химикали. Специален вестибюл пред входа създава въздушен слой, който ще осигури плавен преход между прохладата на улицата и топлината на оранжерията. За съхранение в стаята се поставя малък стелаж.