Допълнителни екстри могат да надстроят и вече съществуващите модели за по-голяма прецизност и икономия на материали

Компаниите за земеделско оборудване, инженери, иноватори и механизатори непрекъснато изпробват нови идеи. Това в момента се отнася с пълна сила за производителите на сеялки, почвообработващи инструменти и компоненти – на изложения по цял свят може да се забележат подобренията в съществуващите серии и нови продукти за подготовка на земята. Тенденцията при сеитбените комплекси за окопни култури е да се увеличават вместимостта на бункерите, функциите и производителността им, докато размерите и редовете намаляват, за удобно опериране в тесни условия. Ето някои от тези продукти по-отблизо:

0 Сеялката Kinze 5700 e един от двата нови модела за 2024 г. в гамата на производителя. Тя разполага с технологията на сеялката от серия 5900, но предлага различни конфигурации на сгъване за по-тесни редове.

Модификациите (36R20, 24R30 и 24R20) заменят сеялките 4705 и са оборудвани с усъвършенстваната серия 5000 с електрическо задвижване. Номерата на версиите отговарят на броя редове и ширината в инчове – 24R20 например е 24-редова, 20-инчова (50-сантиметрова) конфигурация, която от своя страна е с тесен ред за засаждане на хълмисти терени с по-малка мощност. Оборудвана с предно монтирани гуми, 5700 е решение с увеличена проходимост за

високопроизводителна, тесноредова сеитба

с голям капацитет на полезните товари, като семена и торове. Оборудвана е с електрическа сеитба с редова единица от серия 5000, електрическо задвижване Blue Drive и вакуумен разходомер True Rate. Дисплеят Blue Vantage контролира всички функции за транспорт, изсяване, прилагане на тор, камера и данни. Поддържа оптимална и постоянна дълбочина на засяване с бързореагираща и издръжлива хидравлична система True Depth за притискане.

Сеялката е с намалено обслужване и подобрена производителност от лесната поддръжка и издръжливите функции на теглича и затварящите се колела, например.

Многоредовата сеялка на немската компания за агротехника Fendt Momentum 30 е проектирана с технология за прецизно засяване, точно подаване на семена и правилно поставяне. Оборудвана е с 30-литров резервоар, допълнителен бункер за течeн тор, както и със системи за управление на теглото Load Logic, за автоматично регулиране на налягането в гумите, за постоянен хидравличен поток Power Beyond. Най-новите технологии на Precision Planting захранват повечето компоненти, а задаването на команди става с вертикална контурна лента с инструменти (VCT).

0 CASE IH през новата година ще предложи на фермерите 6, 8 или 11-редова конфигурация на сеялката Early Riser 2120. Компанията целенасочено ги проектира за върхова производителност при малки и средни стопанства, с всички предимства на модерните технологии. Точност, последователност и гъвкавост са основните преимущества на машината, заедно с голям размер на бункера, опции за течен и сух тор. През 2024 г. се очакват конфигурации на сеялката с твърд монтаж. Дейностите по засяване и всички агрономически данни се генерират и визуализират в CASE IH AFS Connect – технология за взаимовръзка между машините, така че да се

управлява цялата агротехническа

флотилия едновременно.

0 Немската компания Kuhn наскоро представи два нови размера на високоскоростния почвообработващ комплекс Interceptor 8055: 6,1 м и 7,6 м. Предлагана преди това в по-големи размери, машината е проектирана да контролира плевелите и да управлява растителните остатъци в системи за консервираща обработка на почвата. Крайната цел е постоянен, равномерен завършек на терена в предсеитбената му подготовка. Инструментът оставя равно, готово за сеитба почвено легло през есента и пролетта, оразмерява и

разпределя твърдите остатъци

в обработения почвен профил.

Той убива плевелите и ограничава потенциалното движение на остатъците, причинено от вятъра. Освен това изгражда органична материя в почвата, допринася за разграждането на остатъците, предотвратявайки образуването им върху почвата или под нея, за да не попречат на контакта на семената със земята и циркулацията на влага и хранителни вещества. Доказаните протекторни машини Star Wheel с 24/7 приставки за довършителни работи осигуряват последователно, равномерно покритие на полето. Ножовете Excalibur CT са монтирани под специален ъгъл, за да осигурят оптимално проникване в почвата, като същевременно ограничават тежестта, носена от задната страна на острието. Това намалява уплътняването и размазването на почвата, особено при влажни условия и помага да се гарантира, че остатъците са разпределени в целия почвен профил, а не просто са заровени на дъното на леглото.

0 Rubin 10/1000 KUA на немската компания за почвообработваща техника Lemken задоволява необходимостта от по-широка компактна дискова брана. Моделът достига 10 м, което е с 1,2 м повече от последната разработена версия. Новата модификация обработва на междуредия от 14 см и дължина до 12,5 см. Серията е известна с обработката на стърнища при всякаква работна скорост и тежки условия, което ограничава загубата от изпаряване. Дисковете са симетрично подредени с безпрецедентен диаметър от 645 мм всеки. Дисковата брана се предлага с три варианта за теглич – с ухо, със сферична става или сферичен съединител. Тези тегличи гарантират не само, че комбинацията има оптимална динамика на движение, но и че всичко e безопасно и под контрол по всяко време, дори при максималната допустима скорост от 40 км/ч. Rubin 10/1000 KUA повдига редовете дискове чрез цилиндрите за регулиране на дълбочината и включва валяка. Това води до намаляване на натиска върху земята при синора. Особеното е, че нова технология дори позволява на машината да се движи с валяка на заден ход.

С употребата на произвеждан от канадската компания Flexxfinger превключвател машините могат

да засаждат две различни култури едновременно

MultiCrop Valve бързо и лесно преобразува пневматичните сеялки от моно- в мултикултурна сеитба или с двойни, или с редуващи се редове и обратно. Трябва да са налични поддържащи въздушни приставки, системи за измерване и резервоари за съхранение на материалите, за да се приложи напълно тази технология. Сдвоените входове на клапана MultiCrop имат плъзгащи се шибъри, които избират алтернативния поток. Това спестява време, което обикновено би било прекарано в движение около маркучите и улеснява тестването на междинно засяване. Изборът кой от двата резервоара да разпръсква семена се случва само с едно превключване на вентила. Уредът прави възможно преобразуването на текущото оборудване за въздушна сеитба в инструмент за сеитба между културите и обратно в конвенционално оформление с минимални усилия. Пести време на потребителя, като не се налага да свързва или откача маркучите при превключване между конвенционално и междукултурно оформление на сеялката. Това ще направи възможно засяването на различни култури на най-добрата дълбочина за всяка култура и прилагането на тор към културите, ако е необходимо, за ефективно използване на семената и тора.

0 Редовата американска сеялка Harvest International е проектирана за високоскоростна сеитба с помощта на допълнителното оборудване с технологиите на Precision Planting за прецизно и точно изсяване – vDrive, vSet, Furrow Force, SpeedTube, Smart Firmer и DeltaForce. Освен тях оборудването на 12-редовата сеялка включва високо окачване, платформа, централизирана система за снабдяване със семена, почистващи компоненти от растителни остатъци и за отваряне на браздата, отварящи дискове, изсяващи дискове, хидравлично-телескопична сгъваема рама, затварящи колела и други. Лентата с инструменти е персонализирана с най-новите технологии и висококачествени части, според нуждите на стопанството. Сеялката UltraPlant на същата марка може да бъде персонализирана с опции за теглене и прикачване, заедно с дозиране на семена, резервоар за семена или кутии за семена, хидравлична притискаща сила и множество опции за почистване на редове. Тя е конструирана с достатъчно тежест, за да издържи на условията на високоскоростна сеитба.

В днешно време има цял набор от добавки, достъпни за сеялки. Откъде да започнете, ако искате да надстроите текущата сеялка, вместо да купувате нова, зависи отчасти от това как вече е оборудвана. Когато се разглеждат надстройките на сеялката, всяка опция, която предлага повишена производителност, по-добро поникване на посевите или по-ниски разходи, е чудесен вариант за сравнително нова сеялка с някои съвременни технологии като електрически задвижвания. Единственият начин за модернизиране на сеялка преди е бил закупуването на нова. Вече не е така, а революцията идва от разработването на допълнителни компоненти и устройства за подобряване на функционалността и изпълнението на машините.

Повечето големи производители

предлагат персонализирани комплекти

за конкретната моделна година на сеялките и оригинални опции.

Аксесоар, който оптимизира сеитбата на окопни култури е системата FMC 3rive 3D за прилагане на фунгициди в лента 5 на 5 см отстояние от семената. Друга екстра е приставката за прецизно внасяне на течни торове Conceal.

Царевичните сеялки могат да бъдат допълнително оборудвани и с FurrowForce на Precision Planting - двустепенна система за затваряне на редовете. Тя включва прорезни колела, които затварят семенното легло отдолу нагоре, последвани от колела за завиване, които укрепват почвата, за да задържат влагата. Когато е необходимо, товарните клетки, наблюдавани от монитора Precision Planting 20/20, регулират теглото приложени върху загърлящите колела, за да съответстват на условията на земята. Надграждането на притискащата сила също е от първостепенно значение, ако сеялката е с електрическо задвижване, защото те обикновено са с по-голяма променливост на скоростта за сеене. Много малко полета имат постоянен тип почва и ниво на влага. Хълмовете могат да бъдат пясъчни, а дъното може да е мокро. Инсталирането на система за притискаща сила, която може да се адаптира към тези условия, автоматично осигурява подходяща дълбочина за семената и избягва уплътняването на страничните стени.

Ако сеялката вече има усъвършенстван контрол на притискащата сила, е

препоръчително да се разгледат

системи за контрол на тора

John Deere предлага комплекти за надграждане на производителността за инсталиране на системата за торене ExactRate на сеялки от последен модел. Позволява управление на торене с променлива норма за приложения с течен тор. Той също така осигурява компенсация на завоите, поддържайки нормата на тор постоянна при завои. Тази система използва управление на дюзите с модулация на импулсна широчина, подобно на самоходните пръскачки, за точно контролиране на дозите на приложение и позволява отделно изключване на редовете. В крайна сметка, тези системи помагат на производителите да намалят вложените разходи при сеитба чрез намаляване на припокриването при прилагане на торове.

Fendt Momentum 30 също е в подобрена версия
Fendt Momentum 30 също е в подобрена версия
CASE IH Early Riser 2120
CASE IH Early Riser 2120
Наскоро дебютират два нови размера на Kuhn Interceptor 8055
Наскоро дебютират два нови размера на Kuhn Interceptor 8055
За предсеитбената почвообработка се грижи и Lemken Rubin 10/1000 KUA
За предсеитбената почвообработка се грижи и Lemken Rubin 10/1000 KUA
Flexxfinger MultiCrop Valve превключвател за сеитба на две различни култури с една машина
Flexxfinger MultiCrop Valve превключвател за сеитба на две различни култури с една машина
Harvest International също адаптира технологии от Precision Planting
Harvest International също адаптира технологии от Precision Planting
FMC 3rive 3D е сред иновативните екстри за сеялки
FMC 3rive 3D е сред иновативните екстри за сеялки