И животновъди участват в масовите фермерски протести в Европа

Докато масовите фермерски протести не стихват на Стария континент, Европейският млечен борд (EMB) поиска от Европейската комисия, спешно да предприеме мерки за подобряване положението на млекопроизводителите в ЕС. По време на среща със зам.-генералния директор на ГД „Земеделие" в ЕК президентът на EMB Кяртан Поулсен представи предложенията на асоциацията, която обединява около 100 000 млекопроизводители в 16 държави от ЕС.

Дългогодишно натрупваните проблеми в млекопроизводството не могат да бъдат решени с незначителни, козметични корекции, или със затваряне на очите, посочи Кяртан Поулсен.

Браншовиците предлагат, на европейско ниво да бъдат въведени специфични договорни клаузи относно обемите и цените, така че да бъдат покрити разходите още преди доставките на мляко. Това следва да важи за всички участници на пазара, включително кооперативите. Млекопроизводителите настояват да се приеме регламент за целия ЕС, който да предвижда задължението цените да покриват разходите.

Животновъдите на родна почва също са категорични, че е необходимо да се предприемат мерки още преди да се създадат кризите, а не след това, както обичайно става у нас. От българския Национален съюз на говедовъдите подкрепят предложението на Европейския млечен борд, и посочват, че приложението на допълнителните мерки би могло да даде повече сигурност на фермерите.

През последните години родното животновъдство е в режим на постоянна криза, която е трудно поносима за много ферми: климатична криза, корона криза, енергийна криза, фуражна криза, икономическа криза и за капак войната в Украйна, коментира Михаил Михайлов, изпълнителен директор на НСГ и допълва: „Това са конниците на апокалипсиса, ако щете. Всяка криза сама по себе си вероятно би била управляема за селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Това беше показано в годините на Ковида. Секторът винаги е работил и е давал резултати. Страх ме е обаче, че сега животновъдите няма да издържат".

Още за исканията на европейските животновъди четете в новия брой на в. "Български фермер" от 5-11 февруари