За какво да подавам оставка, работя за тях, но те трябва и да го разберат, категоричен е земеделският министър Кирил Вътев 

"Моето притеснение е, че голямото количество подпомагане отклонява вниманието им (на протестиращите - бел. ред.) от пазара, губят усета, за пазарна конкуренция", каза агроминистърът Кирил Вътев в предаването "Още от деня" по БНТ. 

По отношение на това подпомагане, като проблем той открои това, че било заложено да се дава на всеки, за всичко.

"България се различава от по-голямата част от ЕС в това отношение. Всяка страна си е избрала списък със продукти, за които да има финансиране, за да може да е конкурентна на пазара, само за нас е за всичко", обясни той и предложи да се прецени с какво можем да бъдем най-силни на пазара и точно то да се насърчи. 

Той разказа, че говорил с някои животновъди, които не протестирали и те предложили да се стимулират зърнопроизводителите, вместо да изнасят зърно навън, да отглеждат животни. 

"Така ще имаме добавена стойност през месо и мляко, а и на част от земята могат да се се отглеждат плодове и зеленчуци. Не се стремим към максимална производителност, което да води до ниски цени, ние се стремим към максимално субсидиране", каза още той.

По отношение на слуха, че ще  се продават земи от Държавния поземлен фонд, министърът ясно заяви, че няма да се случи. 

 "Дойде запитване какво би станало ако се продаде земя на еди си колко стойност. Обяснихме колко средства всъщност носи тя на министерството и, че това ще е загуба за страната в дългосрочен план. Твърдо против сме", обясни Вътев и добави, че няма за какво да си подава оставката.  

 "Работя за тях (протестиращите - бел. ред.), но те трябва и да го разберат", добави той.