За втора поредна година сините сливи са истински хит в износа на Узбекистан. През 2022 г. износът на сушени сини сливи от Узбекистан се удвоява в сравнение с предходната година, а страната става един от трите най-големи износители на сушени сини сливи в света.

През 2022 г. узбекските износители на сини сливи надградиха миналогодишния успех и през първите 9 месеца на тази година беше изнесен рекорден обем от тези продукти. Освен това увеличението на износа на този продукт се дължи на значителната диверсификация и активното разширяване на китайския пазар, отбелязват анализаторите на EastFruit.

Неочаквана промяна в тенденциите

Интересно е да се отбележи, че до 2022 г. износът на сини сливи намаляваше. Големите инвестиции в нови сливови градини обаче бързо увеличиха предлагането и наличността на суровина за производство на сини сливи. Освен това засадените сортове сливи са били подходящи за производство на висококачествени сини сливи, което е помогнало. Така през 2022 г. тенденцията на спад се обърна, а през 2023 г. беше поставен нов рекорд за износ.
Според предварителната търговска статистика от началото на януари до края на септември 2023 г. на външните пазари са изпратени 26,4 хил. тона сушени сини сливи на обща стойност 31,9 млн. щатски долара, което в натурално изражение е със 7,3% повече, отколкото за цялата 2018 г. Според предварителните оценки на анализаторите на EastFruit до края на 2023 г. обемът на износа може да достигне 35 хил. тона. По този начин износът през 2023 г. може да се увеличи с 60% в сравнение с предходната година и 3,5 пъти в сравнение с 2021 г.

Завръщане на Узбекистан в топ 3 на световните износители

Чили и САЩ са световните лидери по отношение на износа на сливи. Третото място в тази класация през последните пет години се заемаше последователно от Узбекистан, Франция или Аржентина.

През 2017-2018 г. Узбекистан влиза в челната тройка на световните лидери, но през следващите три години изпада от нея поради намаляване на износа, но остава сред 10-те най-големи износители в световен мащаб.

В резултат на рязкото увеличение на обема на износа през 2022 г. Узбекистан отново се оказва сред първите трима лидери в износа на сливи в света. Днес с увереност можем да кажем, че в края на тази година Узбекистан поне ще запази позицията си, а може дори да претендира за второто място сред световните лидери в износа на сини сливи.
Диверсификация на износа от Русия към китайския пазар

Изглежда, че основните причини за бързото нарастване на износа на сушени сини сливи от Узбекистан се дължат на отварянето на нови пазари, което не би било възможно без подобряване на качеството на продукта и по-голяма наличност на суровини.

Ясно е също така, че световното лидерство във вноса на сушени сини сливи се е изместило от Русия към Китай, Латинска Америка и ЕС.

Миналата година узбекистански сини сливи са доставени на Белгия в размер на 1,2 хил. тона, на Алжир - 665 тона и на Мексико - 110 тона, където Узбекистан не е изнасял тези продукти преди това. Обемът на доставките за Латвия, Литва, България и Монголия също се увеличи. В същото време обемът на доставките за руския пазар се увеличи до 5,1 хил. тона.

През тази година узбекските износители продължиха експанзията си на китайския пазар. Според предварителната търговска статистика през периода януари-септември 2023 г. Узбекистан е изнесъл 16 хил. тона сини сливи за Китай, което представлява 61% от общия износ на сини сливи през този период.

Експертите на EastFruit отбелязват, че за да се формира стабилна възходяща тенденция в износа на сини сливи, Узбекистан трябва да затвърди позициите си на китайските пазари и да продължи да работи за повишаване на качеството и безопасността на сините сливи. От съществено значение за страната е също така да продължи усилията за диверсификация на износа чрез разумен маркетинг. Ако тези усилия се увенчаят с успех, Узбекистан потенциално може да заеме водеща позиция на пазара на сини сливи в световен мащаб, като се има предвид огромният му потенциал за производство на сливи и отличните климатични условия за отглеждане на висококачествени костилкови плодове.