Животновъди ще протестират в четвъртък от 11 часа пред Министерството на земеделието. Планирано е и шествие до Министерски съвет.

"Положението е катастрофално. В четвъртък ще видите - може би толкова хора от два сектора - заедно с оранжерийното зеленчукопроизводство, никога не е имало досега. Протестът е законен. Пуснали сме уведомления до Столична община и МВР", заяви на пресконференция в БТА председателят на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров. Според него до протеста се стига след многократни срещи с министъра на земеделието Кирил Вътев, в които от бранша са сигнализирали за кризисната ситуация във фермите. На фона на високите разходи подпомагането обаче е намаляло чувствително. Освен това не всички фермери са получили средствата от т.нар. украинска помощ. В бюджета за 2024 г. не са предвидени почти никакви средства за държавни помощи, включително по нова украинска помощ и "де минимис", посочват от браншовите организации.

"Министър Вътев наруши само след 1 ден подписания с нас протокол. С това изправи целия животновъден бранш на нокти. Затова искаме неговата оставка, това е наше основно искане при протеста в четвъртък", каза Бойко Синапов от "Обединени български животновъди". Вътев изрече в телевизионно интервю силни обиди към животновъдите: нарече ни алчни, което е недопустимо, допълни той.

"Възмутена съм от държанието на този министър. За първи път виждаме да се обиждат работещите фермери - нарича алчни, защото искаме справедливо разпределение на средствата", каза и Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите в България.

Както е тръгнало България ще остане без месо и млечни продукти, а всеки дефицит води до увеличение на цените, предупреди Димитър Зоров.