Сред победителите в класацията TOTY за втора поредна година сe нареждат производителите McCormick и Fendt

Инес ЗЛАТАНОВА

Престижното отличие за най-добър трактор на годината в конкурса, организиран от TOTY, тази година се присъди в рамките на международния панаир за селскостопанска техника „Агритехника" в Хановер. Наградата отличава още и най-добре представили се трактори според традиционните три категории. Те включват „най-полезен", „най-добър сред специализираните" и „най-устойчив" трактор на годината.

За „Най-добър трактор" за 2024 г. журито избра Claas Xerion 12.650 Terra Trac, който със своите 653 конски сили, осигурени от двигател Mercedes-Benz OM473, е най-мощният трактор с безстепенна трансмисия в света. Конструкцията поддържа отличителната характеристика на тракторите Xerion с разпределение на тежеста 50:50 върху двете управляващи оси. Освен това, благодарение на своите 4 трака, този иновативен дизайн не само увеличава максимално сцеплението, но също така

ефективно минимизира

уплътняването на почвата

Въпреки огромната мощност и размери, Xerion е много лесен за управление, благодарение на последното поколение безстепенна трансмисия Cmatic с четири механични диапазона, подпомагани отчасти от базираната на обучение помощ на Cemos система.

Естествено, новите модели Xerion са и много по-интелигентни благодарение на адаптивните пакети за ISOBUS приложения и такива за прецизно земеделие. Земеделските производители могат да избират между автоматично насочване на GPS Pilot с различни коригиращи сигнали, онлайн и офлайн управление на активността и приложения за прецизно земеделие с контрол на секциите и приложение с променлива скорост (VRA). Всичко това се показва на 25-сантиметров терминал Cemis 1200, използвайки концепцията за управление Cebis.

Най-полезен трактор на 2024 г. според преценката на тазгодишното жури на TOTY е MCCORMICK X5.120 P3-Drive. Компактен, здрав, многофункционален и свързан, той става идеалното полезно превозно средство за ежедневна употреба във фермата. Той предоставя 114 конски сили от 4-цилиндровия FTP F36 Stage V 3,6-литров двигател и има празно тегло от 4000 кг, с максимално допустимо натоварване до 7000 кг. Автоматизираната трансмисия Powershift позволява превключване на до 12 предавки, както на полето, така и на пътя, контролирано от ергономичния джойстик SmartPilot.

Бордовият технологичен пакет включва също усъвършенствана система за шофиране (ADS), предназначена за усъвършенствани функции на кормилното управление, включително

автоматично регулиране на колелата и

поддържане на посоката на неравен терен

Осите и кабината са окачени, за да осигурят максимален комфорт при всяко приложение. Предлага се фабрично монтиран челен товарач. Цифровото оборудване е с интегрирани функции за Isobus свързаност, прецизно управление и дистанционна диагностика.

Най-добър сред специализираните трактори се нарежда LANDINI Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic. С него компанията производител Argo Tractors вдига летвата за специализирани лозарски и овощарски трактори. Отличителна черта е трансмисията RoboShift с роботизирана система с електрозадвижване, която работи както на три скорости под товар, така и на четири основни предавки. Всичко това се допълва от функцията APS – Auto Power Shift – за автоматично превключване на предавките с регулируема реакция.

Мултифункционалният джойстик SmartPilot едновременно управлява трансмисията, включването на ВОМ, оборотите на двигателя и електрохидравличния разпределител.

Усъвършенстваната система (ADS) е настроена да се интегрира с асистирани системи за насочване за операции по прецизно земеделие. Пакетът се допълва от пакет за наблюдение на Fleet & Diagnostic Management, системата Isobus за управление на инвентара и агрономическите технологии, разработени в сътрудничество с xFarm.

Миналата година най-добър сред най-добрите трактори за 2023 г. стана Fendt. И тази година марката задържа присъствието си в класацията с най-устойчивия трактор за 2024 г. - FENDT e107 V Vario. Fendt e107 V Vario е първият изцяло електрически специализиран трактор на пазара с мощност над 60 конски сили. Той има капацитет на батерията от 100 kWh, което означава приблизително 4 до 7 часа за приложения с частично натоварване, като резитба, косене на трева или почистване на пътища. С нулеви емисии, e107 V Vario споделя същите размери, като традиционните машини, което позволява на фермерите да продължат да използват наличните си трактори. Същото се отнася и за кабината с четири колони, която предлага подобрена видимост в сравнение с традиционния модел.

Тъй като контактите за бързо зареждане DC (Supercharger) все още не са широко разпространени в селскостопанския и общинския сектор, Fendt e107 V Vario е оборудван с CCS2 контакт, който позволява AC зареждане до 22 kW или може да се зарежда през 32 A индустриален контакт, когато се използва с 22 kW мобилно зарядно устройство. С тази мощност батерията може да се презареди напълно за 5 часа. Окачването на кабината Zero Shock System осигурява несравним комфорт на борда.

Най-полезен трактор за 2024 г. - MCCORMICK X5.120 P3-Drive
Най-полезен трактор за 2024 г. - MCCORMICK X5.120 P3-Drive
Най-добър специализиран трактор за 2024 г . - LANDINI Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic
Най-добър специализиран трактор за 2024 г . - LANDINI Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic
Най-устойчив трактор за 2024 г . - FENDT e107 V Vario. Fendt e107 V Vario
Най-устойчив трактор за 2024 г . - FENDT e107 V Vario. Fendt e107 V Vario