Продължаваме да изброяваме плюсовете на градинарстването, но сме сигурни, че все ще пропуснем нещо. Ето защо апелираме към читателите да ни пишат с допълнения по темата (най-лесно и бързо ще получим обратната ви връзка през социалните мрежи, а когато говорим за хоби градинарство, най-подходящата страница за това е „Градина 24". Ако още не сте ни последвали във Facebook, време е да го направите).

И... причина следваща да започнете да се забавлявате с растения на открито (а защо не и на закрито) е...:

Икономичено е

Независимо дали ще решите да отглеждате цветя, билки и подправки или плодове и зеленчуци, една градина, колкото и голяма да е, и стига да я организирате правилно, ще бъде в състояние да ви осигури поне една салата. Да, това не е идеалната икономия на парични средства, ако „мерите" всички ресурси, включително труд, които сте вложили.

Но я се замислете, отглеждате далии и идва първия учебен ден. Автоматично букета за госпожата е готов, а грудките си остават за вас и ще цъфтят до първи слани през тази година, а също и през следващата, по-следващата и т.н. Въпрос на избор, вкус, желание и сръчност, нали?

Ето и друг пример. Обичате да си похапвате таратор през лятото, но често в магазина няма копър или са останали само пожълтели връзки. Е, ако имате градина или балкон и сте засяли копър, ще имате неспирен запас от него. Същото е и с чесъна и лука, магданоза, босилека, мащерката и куп други билки и подправки.

Е, с доматите на балкона може и да не се справите, но листни зеленчуци и неизброимо разнообразие от цветя, сме сигурни, че ще спестят пари, както и ще донесат щастие и отмора в процеса на отглеждане.

Образователно е

Децата са попивателни гъбички и най-често обичат да подражават на възрастните. Ако вие четете, и те ще четат (книжки, а не от екрана на телефона). Ако вие се грижите за някоя зеленийка, и те ще искат да се грижат за тяхна. Това е доказано и сме го видели с очите си в професионалния ни път в цветарските магазини и градински центрове.

Чрез градинарство лесно ще научите малчуганите на отношение към природата, на следствени връзки, логично мислене, физични и химични закони, ако щете, а също и на математика. Опитайте!

Ако пък детето ви има творчески заложби, то градината е идеалното място да ги разгърне (дори да иска да стане барабанист).

Еко е

В последните години думичките еко, био, органик, чисто, справедливо, устойчиво и техни производни са неизменен спътник в ежедневието ни. Дали и доколко им придаваме значението, което всъщност имат е отделен въпрос. Факт е обаче, че пчелите в градски и крайградски райони, където земеделието не е толкова развито, събират в пъти по-качествен мед. Факт е, че популациите на полезни насекоми се увеличават именно в такава среда. А след насекомите, идват птиците, катеричките, таралежите и градът става едно по-красиво и смирено място.

Всяка градина, която има за цел да донесе спокойствие на духа, трябва да има поне един хотел за насекоми, една къщичка за птици, едно легенче с постоянно налична вода, хранилка, места за убежище на дивите.

Тогава, освен всички други ползи, ще се радвате и на безплатни концерти.

Да дадеш значи повече...

Старите хора казват, че най-богат е този, който най-вече дава, а не само взима. Ето защо, това е причина да започнете да градинарствате. Дали ще подарявате на съседи, роднини, познати и приятели или ще награждавате себе си със свежо стръкче в салатата или пъстро цвете във вазата, няма значение.

В предни материали сме писали много за това кои растения са подходящи за балкона, кои за южно изложение, кои виреят по-добре на сянка и т.н. Смятаме, че материали за опознаване на растенията има много и навсякъде. Само трябва да започнете да градинарствате! И не забравяйте, че най-добрите съветници на градинаря са пробата и грешката... а! и поуката!