Въпреки че отглеждането на круши в Полша бележи ръст през последните няколко години, при разглеждане на последното десетилетие площите и производството всъщност са намалели значително, съобщава FreshPlaza. Според Емилия Левандовска, управител на офиса на полския топ износител на плодове Fruit-Group обаче, все повече производители на ябълки се диверсифицират и избират крушите като алтернативна култура.

"Според данните, с които разполагаме, в момента крушите в Полша се отглеждат на 7500 хектара земя. През последните три години тези площи са се увеличили с 11 %. Когато се потопим по-надълбоко в миналото, площите с круши всъщност са били доста по-големи преди около десет години, с около 40 % повече от сегашните площи. Крушите са много взискателни към производството и производителите не бяха насърчавани да продължават да ги произвеждат. В момента ситуацията се е променила. Производството на ябълки е в лошо състояние, поради което производителите започнаха да диверсифицират производството и избраха крушите за това. В нашата група производители през последните две години забелязахме 30-процентен ръст, що се отнася до площите, предназначени за отглеждане на круши," казва Левандовска.

Търсенето както на ябълки, така и на круши е доста добро, особено на местния пазар, заявява Левандовска. "Сезон 2023/2024 г. се характеризира с голямо търсене както на круши, така и на ябълки, още от самото начало на сезона. Що се отнася до външната група, 95 % от производството на круши отива за вътрешния пазар. От септември насам имаме много работа в областта на крушите. Що се отнася до продукцията ни, забелязахме, че качеството се подобрява с всяка изминала година. Отглеждаме предимно круши от сорта "Конференция", като вторият сорт е "Лукас", след това "Патен", "Клапс фаворит".

Не всеки може просто да премине към отглеждане на круши, подчертава Левандовска. Предизвикателствата, свързани с този продукт, са напълно различни от тези при производството на ябълки: "Крушите се нуждаят от добра почва и локализацията на земята е важна. Ето защо не е толкова просто да се промени производството в посока на повече круши. Що се отнася до болестите, най-големият проблем е бактерията Pseudomonas Syringae. Ниските температури и високата влажност на въздуха са благоприятни за нея. Всичко това прави отглеждането на круши трудно за тези, които не са запознати с него. За нас се надяваме, че продажбите на круши ще нараснат в сравнение с миналия сезон. Едно увеличение от 7 % би ни удовлетворило като компания", заключава тя.