"Познавам Кирил Вътев. Това е доблестен човек и сме в чудесни отношения, но няма да му е лесно.  Оставям му едно добро наследство. Бих го посъветвал да внимава с приятелите. Когато си министър гледаш първо държавата. "Това заяви по Нова тв служебният министър на земеделието Явор Гечев. Кирил Вътев е  кандидатът на ГЕРБ и ПП-ДБ за министър на земеделието.

Кризите продължават, те не са овладени, разкри още той. 

„При пшеницата и при зърнените култури според мен ще продължават не само този сезон”, допълни той. По думите на ресорния министър Европейският съюз не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения. Според Гечев спирането на вноса от Украйна е била временна мярка, но трябва да продължи, въпреки че не се очаква тя да повлияе както браншът би искал.

Той обяви, че голяма част от родната продукция е била продадена, но все още има и такава по складовете. Производители изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат. Гечев призова ЕК да направи гаранционни фондове, за да могат да се изнасят количества и да се търсят нови пазари. Аграрният министър нарече средствата от Европа недостатъчни и обясни, че въпреки това те всеки момент ще стигнат до производителите. Според него фалити тази година няма да има, но ако тенденцията се запази, има риск от такива догодина.