Академичният съвет на Университета по хранителни технологии - Пловдив учреди годишна стипендия на името на академик Мария Балтаджиева, която да бъде присъждана на студент от университета за постигнати високи резултати в учебната и научноизследователската дейност.

Стипендията се учредява по предложение на ръководителя на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“ проф. д.н. Галин Иванов. В мотивите се казва, че приносът на акад. Балтаджиева за развитието на науката е огромен. Тя е световноизвестен учен в областта на технологията на млякото и млечните продукти. Акад. Балтаджиева е най-отличилият се учен от УХТ, създала е огромен брой патенти в сферата на хранителната индустрия.

Мария Балтаджиева е дългогодишен ръководител на катедра "Технология на млякото и млечните продукти" и зам.-ректор на УХТ със значителен принос за развитието на международното сътрудничество на университета. Тя е и доктор хонорис кауза на Университета по хранителни технологии. Акад. Балтаджиева е член на националното ръководство на Съюза на учените - България. Била е член на престижни чуждестранни организации, сред които Интернационалната федерация на откривателите и Световната съдийска комисия по качеството на млечните продукти, както и експерт на Международната федерация по млякото. Носител е на най-високата награда за научно-техническо творчество - вписване в Златната книга на откривателите и изобретателите в България.

Академичният съвет реши още да бъде разкрита набирателна сметка на УХТ-Пловдив за формиране на финансов фонд за стипендията и упълномощи доц. Кремена Никовска, функционален декан по студентска и социална дейност, да разработи критерии и процедура за номинирането на студенти, които да бъдат наградени за съответната година.

Връчването на стипендията всяка година ще бъде повод да си спомняме за нея и да отдаваме нашата почит, заяви ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов.