Оранжерия в Европа може да спести между 25-40% от разходите за енергия чрез използване на фотоволтаична система

В производството на зеленчуци соларите престанаха да са лукс или мода, вече са необходимост и много оранжерии използват слънчеви панели за осигуряване с енергия на оранжерийни функции, като осветление, отопление, вентилация и напояване. Предимствата на фотоволтаиците, за които сме писали на страниците на вестника, са безспорни:

  • намаляват се и разходите, и емисиите на парникови газове;
  • спада зависимостта от изкопаеми горива;
  • ограничава се вредното въздействие върху околната среда;
  • стимулират производителността на оранжерията;
  • осигуряват надежден и дълготраен източник на електроенергия за автоматизиране и оптимизиране на дейността на парниците.

Като се има предвид бързото развитие на приложенията за автономно оборудване и прецизно земеделие в обозримо бъдеще се очакват нови, модерни солари да навлязат активно в глобалната технология Agrophotovoltaic Systems и в бъдещо едромащабно соларно земеделие и животновъдство, утвърждават специалисти. Конкретно с Agrophotovoltaic Systems в оранжериите се генерира евтина енергия, и се получават високи добиви, едновременно и безконфликтно.

Най-често срещаните фотоволтаични системи в оранжерии са свързани към електрическата мрежа и могат да прехвърлят излишното електричество обратно към нея. Другият тип не са свързани към мрежата и използват батерии, за да съхраняват излишното електричество за по-късна употреба. Икономията на енергия и средства е налице. Според доклад на Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия, в оранжерия в Европа може да се спестят между 25-40% от разходите за енергия, чрез използване на фотоволтаична система. А според проучване на Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ, фотоволтаична оранжерия може да се изплати в рамките на 6-10 години.

Много оранжерии по света използват фотоволтаични технологии, за да

намалят енергийните си разходи

и въздействието върху околната среда. Ето няколко примера за соларни комплекси:

  • фирма Gotham Greens има няколко оранжерии в градски райони в Съединените щати, които се захранват от фотоволтаици и намаляват значително въглеродния отпечатък и разходите за енергия
  • Solaris Farms е също американски оранжериен комплекс с 131-киловатова фотоволтаична система. С нея се генерира достатъчно електричество, за да се захрани цялата оранжерия, както и няколко съседни сгради
  • Ооранжерията HortiPower в Нидерландия работи с комбинация от фотоволтаици и вятърни турбини. Системата включва и резервна батерия за осигуряване на надеждно захранване
  • Краставици в Испания произвежда Solar Cucumbers, която се захранва от 100-киловатова фотоволтаична система, достатъчна за цялото съоръжение
  • Оранжерията Sundrop Farms в Австралия се задейства от фотоволтаици, съвместно със система за концентрирана слънчева енергия. Освен за всичко останало тази комбинация се служи и за обезсоляване на морска вода, и за напояване.
  • Greencovery е друга нидерландска волтаична оранжерия, която е специализирана в производството на естествени оцветители от растения. Захранва се от 1-мегаватова фотоволтаична система.

В България също

работят успешно соларни

оранжерии, като тези в Добричко, в района на Пловдив, на Стара Загора и другаде. Солари и за други стопански цели са монтирани в Сливенско, във ферми в Плевенско, агроволтаици вече има и край гр. Завет и т.н. Общо взето, те се захранват със системи с мощност от 100 до 500+ киловата. Тези мощности осигуряват достатъчно електричество за работата на повечето съоръжения в зоната на съответното оранжерийно производство. Обикновено техните комплекси включват и системи за съхранение на тока чрез батерии за постоянно захранване.

Със соларите се намалява и въглеродния отпечатък, и разходите за еленергия. Печалбата и ефективността на една оранжерия, когато премине от конвенционално електричество към фотоволтаично захранване са очевидни. С Agrophotovoltaic Systems се генерира и евтина енергия, и се получават високи добиви, едновременно и безконфликтно.

Сега, във времената на всякакви кризи и „затягане на колани“, онези, които стартират или не използват все още солари, трябва да планират, според специалистите, инвестиции в това направление. Това не е проста работа, отбелязват те, защото трябва да се вземат предвид няколко важни фактора:

  • цената на волтаичната система;
  • размера на оранжерията и местоположението й;
  • количеството генерирано електричество;
  • цената на електроенергията;
  • икономията на разходи за енергия;
  • възвръщаемостта на инвестицията;
  • цената за инсталиране на панелите;
  • наредбите и правилата при различните електроразпределителни дружества, където съществува не малка, пречеща бюрокрация.

Трябва да се направи и обща сметка за рентабилността на комплекса, като се има предвид, че след периода на изплащане системата ще продължи да генерира спестявания на енергия и оранжерията ще подобрява своята устойчивост, ще бъде конкурентна на пазара. За преминаващи към соларно управление на оранжерия или

стартиращи производители на зеленчук,

цветя, разсад, фиданки и прочее ще бъде важно каква агрофотоволтаична система (APV) да закупят. В световния и на нашия пазар офертите са многобройни и произтичат от реномирани фирми в САЩ, Германия, Франция, Италия, Южна Корея, Китай и т.н. Полезни характеристики има фотоволтаичният монокристален панел YL410D-37e от марката YINGLI SOLAR на световната фирма SUNPOWER, САЩ. Той е клас А и е съставен от 108 клетки. Максималната мощност (Pmax) е 410 Wp при сила на тока 13,25A, а ефективността на модула надхвърля 21%. Модулът има дължина 1722 мм, ширина - 1134 мм; височина - 30 мм; тегло - 21,5 кг.

Използва се в доста оранжерии в света и потребителите сочат, че това е продуктивен и полезен солар за техните оранжерии.

Мощни и ефективни соларни инсталации предлагат и редица немски фирми, между които Solarwatt, производител на надеждни и

ефективни стъклени панели

за управление и съхранение на зелена енергия.

Стъклата от двете страни на панела перфектно защитават слънчевите клетки вътре. С такава инсталация се постига безпроблемно намаляване на разходите за електроенергия в почти всякакъв бизнес, включително и в оранжерийния, животновъдството, винопроизводството, като се прилагат панели от типа на L1 490513, L1 210987, P0 056213 и др.

Панелът Solarwatt има конструкция, тип vision GM 3.0 и представлява модул със стъклени покрития, защитаващи фотоклетките в него. Той е устойчив на амоняк, на интензивна градушка, на солена мъгла, на натоварване от сняг, на пожар. Закаленото соларно стъкло е с антирефлексно покритие с дебелина 2 мм.

Двустранните 120 PERC монокристални, полуизрязани клетки с размери 166 х 83 мм и с тегло около 25,5 кг позволяват на модулите да осигурят пълно захранване на оранжерийните площи и да снижат себестойността на продукцията. Слънчевите клетки са вградени почти неразрушимо в

полимерна капсула от композит

тип „стъкло-стъкло“ и по този начин са оптимално защитени срещу всякакви атмосферни влияния и механични натоварвания. Различните им варианти имат мощност от 360 W и 11,1 A до 444 W и 13,3 A . Такива клетки работят с Stäubli Electrical MC4 конектори с максимално системно напрежение 1000 V.

Надеждна и интелигентна слънчева енергия получават културите в оранжериите и чрез захранване с панели, произведени от китайската фирма TRINA SOLAR, която предлага разнообразие от модули и решения, ориентирани към нуждите на всякакъв вид оранжерии със соларен проект и максимална ефективност. Тя предлага модули с технологии за свързване от серията Vertex с 210 мм силиконова пластина на слънчевите клетки и с ултрависока мощност - 660W/600W+ и 500W+ при 21,6% ефективност. Малки по размери, те имат реален потенциал за допълнително намаляване на разходите за баланс на системата, обслужваща един или друг вид оранжерии. Това води до по-бърза възвръщаемост на инвестицията благодарение на по-високата мощност.

В японска оранжерия с високо вдигната соларна система
В японска оранжерия с високо вдигната соларна система
Монтаж на агрофотоволтаици
Монтаж на агрофотоволтаици
Соларни панели на покрива на селскостопанска сграда
Соларни панели на покрива на селскостопанска сграда
Миниоранжерия с агроволтаици
Миниоранжерия с агроволтаици
За по-малки оранжерии фотоволтаиците се монтират край съоръжението
За по-малки оранжерии фотоволтаиците се монтират край съоръжението