„И тази година не се разминахме със смъртност при пчелните семейства. Добре че зимата беше мека, но и така отчитаме 40-50 процента смъртност”, каза Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”.

През последните две-три години се наблюдава намаляване на броя на пчеларите в Добричка област, която дава около 20 процента от произвеждания в България мед.

„Пчеларите в региона бяха над 1500, но се отказват. Една от причините е употребата на много пестициди при третирането на земеделските култури, които водят до масова смърт при пчелите.

Заради климатичните промени спаднаха добивите и пчеларството стана нерентабилен занаят. Повишиха се разходите за отглеждане на пчелните семейства, както и осигуровките на регистрираните стопани, а цената на меда пада, въпреки инфлацията и поскъпването на всички стоки. Миналогодишната изкупна цена беше около 6-6,50 лв. за килограм, в момента е 4,50-4,80 лв. Продължава и вносът на украински и китайси мед”, добавя той.

Секнала е „модата” преди години млади хора да се ориентират към пчеларството. „Те са насочиха към този бизнес заради възможността от програмите за подпомагане, но усетиха лично, че това не се случва реално и се отказаха. Оказва се, че в България не е възможно, отглеждайки 200-300 пчелни семейства, да изхранваш семейството си. Много пчелари, които и сега се грижат за толкова кошери, се хващат на втора работа”, обяснява нерадостната ситуация Георгиев.

„Според новите програми, ще се дава подпомагане на биомед, а за конвенционалния, какъвто се произвежда в региона, подпомагането ще е малко”, каза още той. „В момента пчелните семейства са в най-ниската си точка на развитие и започват да се подновяват, старите отпадат, излизат първите нови за годината. Оцелите са слаби”, каза още той.

„45 фирми от страната ще участват в 20-ото изложение „Пчеломания”, което организира „Добрички панаир”АД. То се открива в четвъртък в спортния комплекс „Простор”. Директно ще участват фирми от Румъния и Сърбия. Много от участниците идват за първи път, наред с традиционните, което означава, че изложението „Пчеломания” има своето място в националния агрокалендар. Предлагат се нови „поколения” съдове, центрофуги, резервоари, преси, сепаратори”, заяви изпълнителният директор Звезделина Иванова.

Сред участниците има и фирми, които предлагат органични храни за хора и домашни любимци, както и овкусители за храна, суха бирена мая и др. На изложението ще бъде представено пчеларско оборудване и инвентар, восъчни основи, богатото видово разнообразие на мед и пчелни продукти, лицензирани майкопроизводители, овощен и лозов материал, семена, разсади и цветя.