Тази година производството и търговската кампания на сицилиански моркови са противоположни на тези от миналия сезон. Всичко започна поради липсата на продукция в Северна Европа, тъй като сезонът приключи много по-рано от обичайното заради сушата. Става дума най-вече за Нидерландия, Франция и Германия, които сега имат много ограничени запаси. Това открива интересни възможности за нови средиземноморски производители на моркови като Сицилия, Испания, Израел и Португалия, съобщава freshplaza.com.

"Търсенето от северноевропейските страни тръгна като заявки преди няколко седмици. Започнахме да прибираме първите моркови, но трябва да изчакаме те да узреят добре. В противен случай рискуваме да повлияем на добивите. През следващите няколко седмици все повече и повече култури ще бъдат готови за прибиране, така че нашите производители са оптимистично настроени. В крайна сметка продукцията от Северна Италия също приключва, което е добра новина, защото означава, че голямата търговска верига задължително ще трябва да посегне към Сицилия. Тук по-малкото засети култури, намалени с още 10% заради щетите, нанесени от циклона в началото на февруари, ще доведат до високи котировки," казва Патриция Карабрезе от OP Fonteverde.

"В такъв контекст обаче трябва да бъдем внимателни, тъй като ще трябва да видим как ще се развие потреблението, тъй като то може да спадне поради високите цени. В момента количествата са предназначени основно за продажба под марката Igp Carota novella di Ispica, която е все по-ценена от потребителите."

"В този контекст на несигурност решихме да намалим посевите, предназначени за пипер. Освен това ниската рентабилност на продукта обезкуражава инвестициите, също и защото сортът е труден за управление, тъй като се сблъсква с различни фитосанитарни проблеми. Да не говорим за липсата на работна ръка и повишаването на цените на материалите, използвани на полето. Въпреки нашата предпазливост, не всичко мина по план след топлото време през ноември/декември."

"Чушките узряха рано през последните два месеца на миналата година. Повишеното предлагане не наруши прекомерно баланса на пазара, като цената е 1,00-1,10 евро/кг. Това бяха приемливи котировки, които между януари и февруари 2023 г. скочиха до 2,30-2,50 евро, когато продукцията липсваше и в Испания. Търсенето надхвърли предлагането и се оказа, че не можем да удовлетворим всички заявки, както бихме искали, особено през февруари. На европейските пазари липсваха и чушки от Нидерландия, които бяха отглеждани под изкуствена светлина в зимния цикъл. Цените в момента остават интересни - 2,00-2,20 евро/кг. Оранжерийната продукция за пазара на пресни продукти ще бъде налична скоро и до юни, за разлика от тази, отглеждана в политунели, за която прибирането в момента е към края си."