Надяваме се на циганско лято, но дали ще ни се случи е отделен въпрос. Октомври със сигурно ще бъде една идея по-спокоен месец по отношение на работата с цветята. Градината определено върви към зазимяване. Сменят се успокоителните зелени багри с топли жълти, червени и оранжеви. Първите слани вече са факт и независимо дали ни се иска или не, първите повреди също.

По-съобразителните градинари може да са предпазили далиите си например, но онези растения, които са били осланени е време да бъдат извадени от земята. Заедно с грудките на далията трябва да се извадят ризомите на каната, калата (ако районът е със студени зими и в зависимост от сорта), гладиолите, глориозата, каладиумите и други.

В последните години се появи една теза, че някои от изброените могат да зимуват и в земята, ако се покрият с достатъчно дебел слой слама за защита. Става дума за топлите райони на страната, така че не се лъжете, а най-добре ги извадете.

Извадените подземни органи трябва да се почистят от почвата и да се оставят на закрито и проветриво място за няколко дни, за да просъхнат. Ако има наранени и нарязани участъци по тях е хубаво да се обработят с фунгицид или най-обикновена канела (тя има свойството да изсушава тъканите и да предпазва от патогени). Изчакайте да се затворят добре всички рани и едва тогава преминете към самото съхранение.

Ризомите на глориозата, канната, каладиумите

най-добре се съхраняват в торф,

докато туберите на далиите и луковиците на гладиолите съвсем спокойно могат да изкарат зимата в касетка или чувал.

От съществено значение е седмица-две след прибирането да се провери състоянието им и, ако има загнили, меки или миришещи лошо грудки и луковици, да се отстранят.

Хвърляме поглед към близкото бъдеще, защото, нали знаете, който сее семена, храни надежда за по-добри идни дни. Та, да! За сеитби ще си говорим. И ако си мислите, че вече сте закъснели със семенцата, луковиците или засаждането, бъркате.

Възползвайте се от акумулираната топлина в почвата и засейте шибой, теменужки, белис, незабравки и други двугодишни цветенца. В случай, че се притеснявате от зимата, поставете семенцата им в саксии и сандъчета и ги дръжте на закрито, светло, но неотопляемо място.

За луковиците вече знаете правилото – 

могат да се садят в градината до 15-20 дни преди сериозните студове и замръзването на почвата.

Скоро ще се занимаем обстойно с темата за зимните резитби, зазимяването на храстите, на розите, нужно ли е да се загърлят и т.н.

Все пак, редно е да вмъкнем, че тревистите видове имат нужда от почистване на повредената надземна маса сега. Изключение правят някои треви и хризантемите. За тях е по-добре да се почистват напролет.

Като стана дума за многогодишни, ако не сте останали доволни от цъфтежа на някое растение, сега е идеалният момент да го извадите, разделите, подмладите и засадите на ново място или пък да подобрите плодородието на почвата, ако се налага.

Няколко думи и за цветята в съдове

Най-топлолюбивите вече трябва да се приберат. Преди това ги прегледайте добре, защото

има реална опасност да си внесете неканени гости

По-издръжливите видове могат да останат навън още мъничко. Сигнал, че трябва да приберете мушкатото например е моментът, в който листата започнат да придобиват червени отенъци. Заедно с тях се прибират зокуми, цитруси, маслинови дръвчета и други.

Растенията, които ще зимуват в съдове навън е хубаво да се повдигнат с една идея. За целта може да използвате тухли, по-дебели дъски или други подръчни материали. Целта е да има изолация между студения под и дъното на саксията. Повдигането върши работа и ако мястото е с лош дренаж и се образуват локви от есенните дъждове.

Растенията, които изглеждат добре в този сезон не са много, но радват окото и колкото и издръжливи да са, все пак имат нужда от мъничко внимание. Не са изключени нападения от неприятели и болести. При хризантемите например, много опасна е бялата ръжда или секторното увяхване, сивото гниене, брашнестата мана и други.

Редно е при първи симптоми да вземете мерки, а при по-сериозни нападения, да унщожите целите растения, за да си нямате ядове в бъдеще.