През следващите седмици предлагането на манго на централноевропейския пазар ще бъде подсилено с биоманго еквадорско производство.

"LatBio е специализирана в отглеждането и предлагането на пазара на фейртрейд, биологични и биодинамични продукти с еквадорския сертификат Demeter. Изнасяме предимно банани, както пресни, така и под формата на натурални съставки, а също и хребни банани, червени банани и банани орито. А тази година се възползвахме от възможността да разнообразим продуктовата си палитра с манго "Атаулфо", обяснява Матийо Мандон.

"Сезонът за този сорт започва през 39-ата седмица и приключва през 52-ата седмица. Пазарът на манго "Атаулфо" вече е развит в Европа, особено в западната част на страната. Получава се в Нидерландия и оттам се разпространява във Франция, Белгия, Швейцария и Германия. Това манго има не само много интензивен вкус, но и е сочно, и е популярно в тези страни благодарение на малко по-малкия си размер в сравнение с другите сортове. За разлика от Южна Европа, където са свикнали с по-големи размери, в тези страни потребителите предпочитат по-малки плодове", казва Матийо от LatBio.

"Не е ниша в нишата"

"Latbio е силно ангажирана с производителите. Както при бананите, така и при мангото, се стремим да купуваме цялата реколта от нашите производители, а не само определен процент въз основа на качеството или външния вид на продукта. Една от основите на бизнеса е да се намалят хранителните отпадъци", отбелязва той.

"Вече преработваме бананите, които не са подходящи за износ, в пюрета, които доставяме на производителите на детски храни. Възнамеряваме да продължим този начин на работа и с мангото."

LatBio се състои от девет партньори с богат опит в отглеждането, маркетинга и консултациите по отношение на биологичните, фейртрейд и сертифицирани по Demeter плодове. Дружеството прилага на практика устойчивостта не само с прилагането на модел на биологично отглеждане, но е насочено и към опазването на почвата и съхраняването на биоразнообразието и околната среда чрез прилагането на биологично, регенеративно и биодинамично градинарство.

"В момента има много силно движение за конвенционално регенеративно градинарство, но ние смятаме, че то трябва да бъде не само регенеративно, но и биологично. Идеята ни е да не бъдем ниша в нишата и затова създадохме сестринската компания YanaPacha, която действа като катализатор за всички онези производители, които вече са биологични и искат да направят още една стъпка напред."

"Чрез YanaPacha напътстваме земеделските производители, съветваме ги и им предоставяме обучения, за да им помогнем да получат сертификат Demeter и да отглеждат култури по биологичен възстановителен начин. Освен това им помагаме да продават продукцията си", обяснява Матийо. "Имаме капацитета да издигнем тези производители до по-високо ниво на сертифициране и да предлагаме на пазара цялата им продукция като пресни плодове или преработени съставки."