Този начин е подходящ за присаждане, когато подложката и присадникът са с еднаква дебелина, която не трябва да надминава 1 см в диаметър. По изключение подложката може да бъде малко по-дебела, но в такъв случай кората на двата елемента трябва напълно да съвпада поне от едната страна. Прилага се за облагородяване на млади подложки, от семкови и костилкови видове, които през миналото лято са били окулирани, но пъпките не са се прихванали, а подложката е развила корона от едногодишни клончета. Копулацията може да се използва и за подмяна на сорта при млади дръвчета. Присаждането на копулация има две разновидности – обикновена и подобрена копулация.

ТЕХНИКА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ ПРИ ОБИКНОВЕНА КОПУЛАЦИЯ
При този начин отрезите на подложката и калема са коси с гладки повърхности. Първо се избира клонче от подложката, което не трябва да има разклонения под отреза. С лявата ръка то се придържа на около 10 см под мястото, където ще бъде отреза. Прави се кос отрез от основата към върха на клончето с дължина около 3-4 см. По същия начин се взема калема и от него се прави резник с три пъпки. Излишната част над трите пъпки от калема се съкращава на около 0,5-1 см над третата пъпка. Двете части на отрезите се напасват така, че последната пъпка от подложката и първата от калема да са срещуположни, след което се привързват стегнато.

ТЕХНИКА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ ПРИ ПОДОБРЕНАТА КОПУЛАЦИЯ
Подобрената копулация се различава от обикновената по това, че отрезите на подложката и калема са коси, но не са гладки, а и на двете части се зарязват езичета, които трябва да са противоположни едно на друго. За любителите-овощари без опит този начин е малко по-труден, но прихващането е по-сигурно, защото при превързването отрезите са по-здраво скрепени и повърхностите на подложка и присадник не се разместват.