В момента действащите пожари на територията на страната са 34, няма опасност за хората

Това призова директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който разговаря с журналисти днес на газоизмервателната станция край Стара Загора преди началото на проверката на изграждането на газовата връзка между България с Гърция. В нея участват служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Николов каза още: "За причините при голяма част от пожарите в страната има яснота. Ние твърдим, че сухото, ветровито време, и човешката дейност са чудесна причина да възникнат тези пожари. Говорим преди всичко за небрежност, самонадеяност, подценяване на обстановката, поради което моля поне за 2-3 дни да преустановим дейността на полето. Дори не мисля, че трябва да казвам не палете огън, това е категорично забранено. Към момента няма застрашени населени места. Вчера обаче изгоряха къщи, в това число и 5 обитаеми".

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов направи своето изявление към 13 часа днес. В него той обобщи: "В националния оперативен център днес са постъпили 47 сигнали за пожари в страната, 34 в момента са действащи. На тях са 309 наши служители, 42 полицаи, почти 100 горски служители, около 50 доброволци, техника на МО и на пожарната, общо около 150 единици. Ситуацията е под контрол, няма критични точки. Новините, които идват от Хасково, са добри, както и за старозагорското село Пъстрово. Пожарът в Хасковско е локализиран, не е ограничен, но ситуацията е под контрол.

Това, което стои на вниманието ни в момента, е пожарът в Црънча, Пазарджишко. Там изпратихме току що един хеликоптер да подпомогне нашите действия. В останалите региони нещата са спокойни.

Първата ни задача в такива случаи винаги е да осигурим безопасността на населението. И тактиката е такава при този силен вятър - започваме гасенето, когато сме сигурни, че населението е защитено. Към момента няма пряка заплаха за населението. Нямаме нови загинали и пострадали, с изключение на случая от Бургаско вчера, но човекът там не е загина пряко от пожара, а е получил масиран инфаркт. Имаме и тежко произшествие в Шуменско - пострада жена, обитавала къща в село Ивански, но в момента тя е жива.

Личната ми прогноза е, че магистрала "Марица" няма да бъде затваряна. Колегите там успяха да овладеят ситуацията и се надявам до вечерта да обявим, че и този пожар, в Хасковско, е овладян. На терен са около 40 автомобили, дойде помощ и от съседни на Хасково райони. Преди около 40 минути на десетина- петнайсет километра от него възникна нов пожар, полагат се всички усилия и той да бъде овладян. Все още частичното бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград продължава. То е необходимо, защото в тази ситуация е възможно кметът на населеното място да привлече освен пожарни, военни, полицаи, и юридически лица, земеделци, които да се включат в погасяването.

Искам специално да благодаря на всички доброволци, които се включиха в гасенето, те са неоценимо богатство в такива ситуации. Ще добавя, че имаме създадена организация, при нови пожари са готови да се притекат на помощ в гасенето и колегите от София, както и от други, нека ги нарека по-спокойни райони.