Създават специална организация за движението на автомобили

Традиционният панаир на занаятите в село Орешак, Ловешко, за поредна година ще събере майстори-занаятчии и търговци от цялата страна. Той ще се проведе в дните от 12 до 15 август, съобщават от община Троян.

Организатори на събитието, водещо началото си от средата на 18-и век, са община Троян, Троянски манастир "Успение Богородично", кметството на село Орешак и Национално изложение на художествените занаяти – Орешак, припомнят от БТА.

През последните две години, поради наложените в страната противоепидемични мерки, силно беше ограничено присъствието на търговци на традиционния панаир и за участие се допускаха само майстори-занаятчии. През тази година за първи път събитието ще се проведе в нов формат, с три обособени зони – за търговия, за детски забавления и "Улица на занаятите", посочват от общинската управа в Троян.

Оттам допълват, че до изтичане на крайния срок за подаване на заявления са постъпили 50 искания за включване в зоната за търговия и 75 за "Улица на занаятите".

Интересна атракция могат да очакват посетителите на панаира на 13 и 14 август. Регионалният клон на Национално дружество "Традиция" – "34-ти троянски пехотен полк", ще представи възстановка на някогашния Орешашки панаир, направена по разказа на Димитър Гемиджийски "Три дни". С участие в събитието са ангажирани над 70 членове на дружеството от цялата страна, а мястото на провеждането е на площадката пред входа на Националното изложение на художествените занаяти – там, където по сведения на историци, се е правел някогашният панаир.

Ежегодно храмовият празник на Троянския манастир и панаирът на занаятите привличат хиляди посетители от страната и чужбина, което налага сериозна предварителна организация, свързана с преминаването по възловата ул. "Стара планина" в Орешак, казват още от община Троян.

Посетителите на манастира, придвижващи се с автомобили, ще бъдат насочвани към обособените паркинги. Няма да се допуска паркирането на превозни средства по тротоари, банкети и свободни площи около Троянския манастир и по обходния маршрут за движение. Движението на превозни средства към с. Черни Осъм и вилна зона с. Орешак ще се осъществява по ул. "Иван Лалев" и обходен маршрут, обозначен с указателни табели.

Ще бъде забранено движението на пътни превозни средства по ул. "Стара планина" в участъка от Стария съвет до Троянски манастир за времето от 13:00 часа на 12 август до 06:00 часа на 16 август.