Община Троян попада сред финалистите на конкурса на Европейската комисия за развитие на биологичното земеделие. Това съобщиха организаторите на конкурса на своята Фейсбук страница, предаде БТА.

Троян е изградил общински земеделски комплекс от органични оранжерии, овощни насаждения и пчелини, с акцент върху опазването на почвата и водата. Произведената продукция се използва за местните детски кухни и домове за възрастни хора. Така Троян поставя във фокус късите вериги за доставки и здравословната храна за децата, информират още организаторите.

Увеличаването на биологичното земеделие, аквакултурите и биохраните допринася значително за намаляването на употребата на химични торове и пестициди, и има положително въздействие върху нашия климат, околна среда, биоразнообразие и хуманно отношение към животните, пише на интернет страницата на ЕК.

Еврокомисията определи цел за биологично земеделие до 25 на сто от земеделската земя в Европейския съюз към 2030 г., както и значително увеличаване на биологичните аквакултури.

Във връзка с това през март 2021 г. Комисията прие и План за действие за развитие на биологичното производство. В него е застъпен подходът, предвиждащ освен за стимулиране на биологичното производство и потребителското търсене на биопродукти, да се повиши обществена осведоменост относно характеристиките и ползите от биологичното земеделие.

За тази цел планът включва присъждането на годишни награди за признание за отлични постижения в биологичното земеделие на общини, региони, малки и средни предприятия, ферми, търговци на храни и заведения за хранене. Най-добрите и най-иновативни участници, допринасящи за намаляване на въздействието на селското стопанство върху околната среда и климата, биват награждавани.

Освен община Троян, сред другите финалисти в конкурса попадат:

- община Зеехам (на езерото Обертрумер), провинция Залцбург, Австрия
- община Виена, Австрия
- община Валенсия, Испания
- регион Център-Вал-дьо-Лоар, Франция
- регион Окситания, южна Франция.

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе в Брюксел на 23 септември - денят, посветен на органичните продукти в ЕС.