Правят го и едновременно от три земни слоя с една оперативна стъпка

Извличането на надеждни почвени проби и прецизният им анализ позволява на фермерите да получат точна информация и оценка за състава на горния земен слой на нивите, които ще обработват. От получените данни агрономите им добиват ясна представа за състоянието и качеството на хранителните вещества в почвата, които често се изменят под влиянието на различни странични фактори. Стремежът към високи добиви, опазването на почвата и околната среда винаги ще бъдат водещ мотив в плановете на фермера. Това е основно изискване за устойчиво развитие на селското стопанство, произтичащо от иновативните технологии и високопроизводителна прецизна агротехника.

Вземането на почвени проби се извършва ръчно или машинно. Използват се: интелигентни сонди, управлявани автоматично, или ръчни, както и лопати (прави и обикновени). И за двата метода се прилагат инструменти и машини,

ориентирани както за големи

така и за малки площи. Професионални проби могат да се взимат на дълбочина до 2 м, като средна проба се прави от всяко поле, независимо от площта му.

Всякакъв вид почви могат да се проучват с помощта на високотехнологични сонди, предлагани на пазара от датската фирма Wintex Agro, специализирана в производството на автоматични съоръжения за формиране на почвени проби. Сондажното й оборудване е икономично, надеждно, лесно за ползване от потребителя, изисква минимална поддръжка. Сондите Wintex работят прецизно на всякакви дълбочини. Специалистите подчертават, че точността, свързана с дъбочината на обследване има съществено значение за стойността на анализа, правен в специализирани лаборатории. Пробите на Wintex отговарят на строгите агротехнически изисквания и свързаната с тях документация. Автоматичните им съоръжения са проектирани така, че вземането на проби става бързо, качествено и рентабилно. Това е нужно, сочат още експертите, за да се

оптимизира информацията

за вида почва и нейните качества, което е от решаващо значение за избора на културите и сортовете, за сеитбооборота, за прецизното управление на тороподхранването и бъдещите добиви.
На пазара фирмата предлага серията Wintex в няколко модела 1000, 1000 S, 2000, 3000, MCL 3, MCL 3T. Всеки един от тях има своя специфична продуктивна особеност - 1000 е най-популярният за проби до 25 см, с честота 14-16 бода. Съчетава лекота и скорост. Осигурява висока ефективност до 20 проби на час от горните почвени слоеве. Постига пълна хомогенност на пробата с диаметър 18 или 21 мм.

При пробовземане в условия на твърда, много уплътнена или замръзнала почва се използва Wintex 1000 S. Моделът е снабден с хидравличен чук и налягането в цилиндъра гарантира спускане на сондата до 30 см. За по-добра хомогенизация пробата се формира чрез бодове с помощта на специалните шишове. Има капацитет 15 проби на час с диаметър 26 мм. Всички функции се извършват без операторът да напуска кабината на трактора.

С по-голяма дълбочина на сондиране 60 см се характеризира Wintex 2000 и работи ефективно при трудни условия. Има допълнителна програма за формиране на

проби от два различни слоя едновременно

като точката на разделяне може да се коригира според нуждите на потребителя. Прави 15 проби на час с диаметър 26 мм при 14-16 бода. Както и другите сонди и тази се монтира лесно върху трактори, ATV 4x4, ремаркета, платформи и др.

Другата версия Wintex 3000 е с по-висока мощност и може да взима проби от дълбочина 90 см едновременно от три слоя с една оперативна стъпка. Сондата е приложима при всякакви условия - глинеста, песъчлива или много твърда почва. Капацитетът й е същият както на другите модели.

За работата, свързана със спазването на директивата на ЕС за нитратите, фермерите могат да използват варианта Wintex MCL 3 за автоматична висококачествена работа на дълбочина от 1,20 до 2 м, независимо от вида на слоевете. Сондата има

специално проектиран накрайник

който осигурява оптимални проби. MCL 3 се управлява от контролен панел, а задвижването се извършва от хидравлична система. Предлага се в две модификации за две дълбочини на пробовземане с капацитет 4 проби на час, 10-16 бода при диаметър 35 мм. Теглото й е 420 кг. Почти същите характеристики има версията Wintex MCL 3T, но тя е по-лека (тегло 290 кг). По-икономична е и се монтира на трактор. Няма хидравлика и поради това трябва да бъде свързана към хидравличната му система. Автоматичните пробовземащи машини с марка Wintex Agro имат широко разпространение в Европа и по света, включително в страни като САЩ, Канада, Австралия и т.н. Официален представител на продуктите на Wintex в България е NIK Agro Service.

В страните от ЕС редица фирми предлагат усъвършенствани и високопродуктивни технологии и сонди за различен вид проби. Едно такова специализирано предприятие е германската компания Peters, която включва в портфолиото си автоматизирано оборудване за сондиране, като ръчно управлявани инструменти за пробовзимане, така и високо продуктивни машини, част от гамата Nietfeld. В стоковата й листа са включени високотехнологични модели, като Duoprob 60-UP, NH 90-UP, Multiprob 120-UP и др. Тяхна е и ръчната сонда Peters V2A със стоманена конструкция, която работи успешно при всякакви условия и може да се инсталира на различни платформи и трактори. Предназначена за дълбочини до 30 см, сондата е особено лесна за работа, здрава и има дълъг експлоатационен живот. Подходяща е за пасища, има диаметър на пробата 16 мм , работи с 16-20 бода. От същата серия са по-големите модели 1088, 1089 и др.

Механичната сонда Duoprob 60-UP

осигурява професионално вземане на проби с хидравлично задвижван агрегат, който се използва и за особено твърди почви, с дълбочина на извличане до 60 см. Снабдена е с две различни програми за контрол: N-min проби 60 см с разделяне на слоеве или стандартни (макс. 30 см) без разделяне на слоеве. Отличава се с висока скорост - един работен цикъл отнема около 20-25 секунди. Нуждае се от 12 V DC захранване и хидравлична мощност от 28 литра в минута с макс. 140 бара. Работата се контролира от свързан контролен панел за стартиране или спиране на извличане, аварийно спиране и брояч. Duoprob 60-UP работи с трактори, но също така е подходящ за монтаж на пикапи, ATV 4x4, ремаркета и др.

Проби с директен натиск за автоматизирано извличане от дълбочина 90 см с лекота се взимат с Multiprob 120-UP, друга версия от гамата Nietfeld.

Дистанционното управление

позволява да се събират проби, като се използват 8 програми за управление и няколко дълбочини за сондиране. Хидравличната мощност се доставя или от трактори, или от самостоятелен задвижващ агрегат (Power-Pack) за всички помощни платформи или специализирани ремаркета без собствена хидравлична система. Пробиващият накрайник (глава) се забива в земята от хидравличен чук Lifton с производителност 2500 удара в минута. Получените почвени проби от трите слоя автоматично се поставят в три контейнера, които се превключват след всеки слой. Всичките сонди от гамата Nietfeld са известни с благоприятно за фермерите съотношение цена-качество. Представител на Peters в България е известната компания СЕМБОДИЯ България, която предлага продукти от серия Nietfeld Bodenprobetechnik.

СЪВЕТИ НА АГРОНОМА

Изборът на сонда зависи от вида почва и нейното предназначение.

Пробовземане се прави по всяко време на годината при нормални метеорологични условия. Не трябва да се вземат представителни проби от:

- наторена земя

- необработваеми бразди

- гранични стари или нови редове

- терасовидно засадени площи

- места непочистени от растителни остатъци или материали и др. Ако сте наторили земята, е необходимо да се изчакат минимум 30 дни, след което да се пристъпи към анализи.

Почвените проби се извличат от дълбочини до 30, 60, 90 или 120 см, в зависимост от типа на културата, която ще се сее или сади. В специални случаи може да се сондира до 2 м. Обичайната дълбочина за житни е 25-30 см, за пасища и тревни площи 10-15 см, за овощни градини 60-70 см, за лозя - 110-120 см. От всеки елементарен участък се взема по една средна проба, която се формира обичайно от 15-20 бода. Бодовете се правят по диагонал или зигзагообразно, като се избягват нехарактерните за полето места. Средната почвена проба е от 400 до 500 грама. 

Wintex 1000 S работи успешно в твърда почва
Wintex 1000 S работи успешно в твърда почва
Wintex 3000 пробовзема от три слоя едновременно
Wintex 3000 пробовзема от три слоя едновременно
Duoprob 60-UP на Peters се отличава с висока скорост - един работен цикъл отнема около 20-25 секунди
Duoprob 60-UP на Peters се отличава с висока скорост - един работен цикъл отнема около 20-25 секунди
Сондата Peters Multiprob 120-UP автоматизирано извлича проби от дълбочина 90 см
Сондата Peters Multiprob 120-UP автоматизирано извлича проби от дълбочина 90 см