Доказва го селекцията на SAATBAU LINZ, с която се запознаха производители от района на Плевен на открития ден на фирма „Лидер Консултинг“

Качествените сортове пшеница набират все по-голяма популярност сред родните земеделци. Предпочитани са от мелничари и производители, които имат договори за изкупуване на зърно с определени показатели, но и не само.

Сред безспорните лидери, предлагащи качествени премиум пшеници, е австрийската компания SAATBAU LINZ, която у нас се представлява от „Лидер Консултинг“.

Присъстваме на открития ден на фирмата, който се провежда в землището на с. Радишево, Плевенско в стопанството на Сортови Семена 2002, където са представени познати и нови сортове пшеница, ечемик, ръж и тритикале.

Опитваме се да разнообразим опитните си участъци, като включваме различни зърнено-житни култури, които са интересни за производителите от отделните райони, споделя инж. агроном Евелина Маринова, собственик и управител на „Лидер Консултинг“. На открития ден представяме основно порфолиото ни от житни култури за предстоящия сезон, тъй като имаме нови неща, разбира се, и традиционните, които са се доказа в практика. На полето сме застъпили

фуражни култури - ечемик, тритикале и ръж, а

също и пшеница – и фуражна, и хлебна –

качествена, висококачествена, протеинова,

а тази година на това поле представяме и твърда пшеница. Имаме пълно потфолио от житни култури, разработили сме подходящи технологии за тях, като всички те са с марката SAATBAU LINZ, обясни Маринова.

На открития ден присъстваха земеделски производители от района на Плевен, Ловеч и Велико Търново, които от години засяват от австрийската селекция и са доволни от резултатите, които получават. Селекцията обаче се развива и предлага нови продукти, които също трябва да се пробват, а ако покажат добри резултати, да се включат в сортовата листа, а впоследствие и да изместят по-старите. Това е нормална закономерност, търсят се по-продуктивни и адаптивни сортове, прилагат се по-иновативни практики и технологии за отглеждането им.

От 2-3 години интересът към качествените хлебни сортове пшеница се засилва, категорична е Евелина Маринова. Например от фермери, които стопанисат полета на запад от Плевен, а също около Търново и Бяла, има и други райони. Естествено всичко зависи от пазара. А тази година ще е различно, тъй като ще се търси всичко, всякакво зърно. Няма да е показателна. Знаете обаче, че аз държа изключително много на качествената пшеница, слабост ми е, затова и реших фирмата ми да представлява

селекцията на SAATBAU LINZ, която се отличава

именно с качествените показатели на зърното

Плодородната почва в Дунавската равнина е изключително подходяща за хлебни пшеници, включително и високопротеиновите, тъй като зърното от тях отчита без проблем всички търсени характеристики.

Работим с много мелничари, със зърнопроизводители, които имат договори за качествено зърно, но и не само, допълва Евелина Маринова. Всички те са доволни от сортовете, които гледат, защото резултатите на жътва са най-добрият показател за качеството на един продукт. Работим и с животновъдни ферми, които пък се интересуват от фуражни култури, затова сме включили в продуктовата си листа ръж, ечемик, тритикале, както и други като люцерна например. Сортовете, които сме подбрали се представят също много добре, покриват важните показатели, които се търсят за храна на животните, а също и за приготвяне на силаж и сенаж.

А ето и кои са културите и сортовете, представени на открития ден в Плевенско:

ЛЕНТИЯ – зимен двуреден ечемик

Сортът има отлични характеристики. Растенията не са високи, т.е. устойчиви са на полягане, а също и на засушаване. Зърното има висок хектолитър и висока абсолютна маса.

Ечемикът може да се оглежда в цялата страна, справя се успешно и на всякакви почвени типове.

На полето са представени и известните в цялата страна сортове многореден ечемик АДАЛИНА И КАРМИНА, както и най-новото предложение СЕНТА.

ТОНАЖ – фуражна пшеница

От няколко години Лидер Консултинг включва в продуктовата си листа пшеница, която е фуражна – с насоченост производство на етанол. Въпреки това сортът има много добри възможности – добър добивен потенциал, здрави растения, голям рандеман.
Растенията са ниски, безосилести, отличават се с големите си класове и едри зърна, които го правят много атрактивен за фермерите.
Сортът има отличен здравен профил, тъй като е толерантен на брашнеста мана, жълта ръжда и септориоза.

ТОНАЖ е по-късен сорт, от останалите в масовото производство, ето защо е препоръчително това да се вземе под внимание от земеделците, които трябва да съобразят храненето и растителната защита, за да се извлече добивният му потенциал, обръщат внимание агроспециалистите.

Сортът е от две години на пазара, като се радва на голям интерес заради наднормените добиви, подчертават от фирмата.

БАЛИТУС и ФАУНУС - сортове хлебна пшеница

Първият сорт е ранен, а вторият - среднокъсен. И в двата има линии на известния австрийски сорт Балатон. Те са много устойчиви на полягане, дори на градушка, показват наблюдения от полета. Имат висок добивен потенциал, доказал се последните 4-5 години, добро фитосанитарно здраве и са подходящи като масови сортове.

БАЛИТУС предлагаме от 2015 г., разяснява Евелина Маринова. Посевите с него винаги изглеждат много добре. Той се отличава с добра толерантност на някои основни болести. Но по принцип повечето от сортовете ни не са много взискателни откъм растителна защита.

Изключително важно качество, на което се държи в австрийската селекция, е здравето на растенията. Всички сортове са устойчиви на жълта ръжда. Качествените пшеници са с много висока устойчивост на фузариум. За съжаление, у нас вече има нагнетен висок инфекциозен фон по полетата. На много места се пръска по 3-4 пъти през пролетта, а болестите продължават да са факт. В резултат на безразборна растителна защита в практиката и на лоши технологични практики, неспазване на сеитбообороти и прочие, се натрупаха много негативи и резистентности.

ШЕВИНЬОН – хлебна пшеница

Сортът се отличава с голям добивен потенциал. Характеризира се като масова хлебна пшеница с умерени качества. Растенията са ниски, имат широк флагов лист, устойчиви са на полягане, както и с отличен фитосанитарен статус – толерантни на жълта ръжда, септориоза.

Препоръката при сорта е да се спазва посевната норма, тъй като изисква по-висока гъстота.

АПЕКСУС – качествена хлебна пшеница

Ранен сорт, който дава много високи добиви. Показва предимствата на новата генетика – устойчивост на стрес и изключителна адаптивност. Растенията са ниски, устойчиви на полягане. АПЕКСУС е с отлично фитосанитарно състояние – толерантност на брашнеста мана и жълта ръжда, висока толерантност на фузариум. Зърната са едри, имат висок глутен и падащо число.

АКТИВУС - качествена хлебна пшеница

Сортът е ранен, осилест, с висок добивен потенциал. Благодарение на устойчивостта си на засушаване, както и на безспорните качествени показатели, АКТИВУС вече се е доказал по българските полета. Сортът е изключително гъвкав и приспособим към различните почвено-климатични условия. Има добра толерантност на болести. Зърното му се отличава с висок мокър глутен и високо падащо число.

АУРЕЛИУС - качествена хлебна пшеница

Изключително добър сорт, чиито качествени показатели се доближават до тези на премиум пшениците. Има средноранна зрелост, с много висок добивен потенциал. Растенията са устойчиви на полягане, на прорастване, както и на икономически важни болести – особено фузариум. Характеризира се с много добър протеин и високо падащо число.

АУРЕЛИУС е водещ в златната селекция в Австрия, най-гледаният сорт в района на Централна Европа, подчертава Евелина Маринова. Той е най-гледният сорт и в района. Въпреки отличните му параметри за глутен, дава висок добив 900 кг/дка.

АЛИКАНТУС – премиум пшеница

Сортът е най-новата високопротеинова премиум пшеница, сега излиза от селекция, за първа година е в опити. Отличава се с високо съдържание на протеин, много висок хектолитър. Растенията са със средна височина, толерантни са на суша, устойчиви са на прорастване, с доказана ефективност при усвояване на азота.

Добрите показатели на зърното му са предпоставка и за премиум цена, категорични са специалистите.

АЛБЕРТУС - премиум пшеница

Сортът е премиум пшеница номер 1 в България. Сорт за специалисти и взискателни пазари, казват от Лидер Консултинг.

Той се отличава със здрави растения, устойчиви на неблагоприятни условия, както и на икономически важни болести. Генетически е с много добри възможности за висок протеин, както и с много високо падащо число.

Изключително подходящ е да се отглежда на черноземни почви.

САНДУР – зимна твърда пшеница

Сортът е нов, характеризира се с отлична студоустойчивост. Растенията са ниски и здрави. Посевът има много добро развитие, отличен фотосанитарен профил и ранно изкласяване.

При правилна технология се очаква от сорта да се получат високи добиви, над средните за твърдите пшеници.

ДИАДУР - зимна твърда пшеница
Сорт с много висок потенциал за добив, отглежда се в България от 2 години. Качеството на зърното е с отлични характеристики. Растенията се характеризират с ранно изкласяване и средноранна зрелост. Зърното му се отличава с висока стъкловидност, високо съдържание на протеин и висок рандеман при смилане. Той е сред най-търсените сортове твърда пшеница.

На демополето фермерите можеха да видят и ръж – сорт ПАУЪР ГРИЙН, който е подходящ за биомаса. Растенията са с потенциал да нарастват до 2 м.

В близост до опитните участъци се видя и масово поле със слънчоглед, където са засети клиърфийл хибридите ФЛОРАСЪН и АЛВАРЕС, които са едни от най-предпочитаните за района.

Евелина Маринова обърна внимание на земеделските производители и

за предимствата при включването на

междинните култури в производството им

Междинните култури са наша запазена марка, активно работим по тях от 2014 г., подчерта тя. Те са изключително мощно средство за подобряване на почвеното плодородие. Всички земеделци, които искат и държат да подобрят качеството на земите си и да поддържат почвата жива, ги включват в технологиите си. За периода, през който работим с междинните култури, сме натрупали много опит. Ето защо сме насреща за съвети и препоръки, за фермерите, които не са наясно с приложението им. Те са подходящи за всички технологии, включително и различните минимални и нулеви такива. Разбира се, за да има максимален ефект от отглеждането им, препоръчително е те да се подберат според почвата, следващата култура, предшественика и т.н. Затова ние сме насреща да помогнем при избора им.

На открития ден в с. Радишево присъстваха земеделски производители от района на Плевен, Ловеч и Велико Търново
Снимки: Ваня Велинска
На открития ден в с. Радишево присъстваха земеделски производители от района на Плевен, Ловеч и Велико Търново Снимки: Ваня Велинска