Компетентният ландшафтен дизайн ще ви позволи да превърнете градината в удобна зона за отдих, детска площадка или малък и уютен парк.

За да направите това, не е достатъчно правилно да планирате площта на двора и да засадите растения. В края на краищата идеалният дизайн е вид мозайка, важен детайл от която е осветлението.

Обмисленото

осветление на обекта не само ще ви позволи да се движите удобно в тъмното, но и ще създаде специална атмосфера, ще подчертае необичайните форми на храсти и цветя, които могат да се видят само по здрач.

Видове осветление

Независимо дали сте закупили осветителни устройства или сте ги направили сами, много е важно те да съчетават функционални и декоративни свойства, украсявайки вашата градина през дневните часове.

Използвайки фантазия и някои интересни идеи за осветление, можете да накарате най-необичайните обекти да "светят".

Видовете осветление на обекта може да са основно осветление, фокусирано - декоративно, на градински пътеки и стъпала, осветление на зони за отдих, беседки, вътрешни дворове, на резервоар, зидария (скрити лампи) и др.

Фокусираното декоративно

осветление е насочено точно към онези части от градината, които искате да подчертаете и върху които да се съсредоточите. Това може да бъде цветна леха с ярки цветя, градинска скулптура, езерце, дърво или просто зелена морава.

Фокусираните зони са първите, които хващат окото, така че си струва да експериментирате с посоката на светлината, яркостта и степента на дисперсията.

Интересна идея за такова осветление могат да бъдат лампи, инсталирани около дървета или храсти с гъста или интересна корона. Лъчите на светлината подчертават формата на дървото и създават фантастични сенки на земята.

Светещите лампи

са една от разновидностите на фокусираното осветление. Лесно е да поставите такова фенерче, просто го залепете в земята, където искате да подчертаете околните елементи - близо до къдравия чемшир, по пътеките, на алпийския хълм.

На градинските пътеки и стълби

Такова осветление не трябва да бъде прекалено ярко и ослепително. Колкото по-ниско е източникът на светлина до земята, толкова по-малко ярък трябва да бъде. Когато осветявате стълбите, всяка стъпка трябва да бъде подчертана. Разсеяните фенери, вградени в земята, или соларните лампи са идеални за тази функция.

Скритите светлини

често се монтират в тухлената зидария и подпорните стени. Използват се по предназначение и като правило не носят декоративен ефект. Декорът в тази версия на лампата е самата светлина: нейната посока, цвят и яркост.

Идеи за лампи "направи си сам"

Във всяка къща винаги можете да намерите много интересни, стари вещи, които не сте използвали дълго време, но е жалко да ги изхвърлите... Малко въображение и на тези предмети може да се даде втори живот.

Напоследък дизайнерите използват стъклени буркани и бутилки с необичайна форма, както и стари съдове и кухненски прибори. От всичко това можете да създадете уникални лампи, подови лампи и дори цели полилеи. Такава лампа е идеална за осветяване на беседка или на пътеки.

Например лампа, вградена в пън, изсушено дърво или естествен камък, ще се впише идеално в дизайна на градината. Изглежда много впечатляващо, естествено и придава мистериозна атмосфера на вашия двор.

Източникът на светлина може да бъде вграден и в керамични изделия. Това могат да бъдат както закупени фигурки на приказни герои или ландшафтни градински скулптури, така и стари декоративни кани и саксии.

Доста лесни за изработка са стойките-лампи от тънкостенни канализационни и отводнителни PVC тръби. Използвайки такива тръби, и енергоспестяващи лампи, можете да създадете градински светлини.

Съвет: когато сами свързвате осветлението към електрическата мрежа, важно е да се придържате към предпазните мерки и ако нямате опит с електричеството, тогава е по-добре да поверите тази дейност на професионалисти.

В зоната за отдих 

Осветяването на зона за отдих, беседка, вътрешен двор е не по-малко важно от осветяването на самата градина, защото това е място за релакс, където можете да се събирате вечер или в облачен ден. Обикновено такива места се намират там, където има по-малко слънчева светлина, така че тук се използват лампи с източник на електричество.

В зависимост от стила и настроението, което искате да създадете, осветлението може да бъде точково или ярко, запълващо цялото пространство.

Във водоема 

Съвременните осветителни устройства ще ви позволят да погледнете с нови очи езерцето близо до къщата си, особено когато свети с нови цветове през нощта. Лампите, монтирани около водоема, плаващите и подводните, определено ще променят облика на водната площ и вашето настроение.