Целият агротехнологичен сектор се вълнува от рязкото оживление

Годината стигна своя край и с това даде начало на равносметките. Данните за покупко-продажбите на техника стремително вървяха към рекорди и ги постигнаха. Това ясно пролича от статистиките на всички основни пазари.

На родната сцена нещата също изглеждат повече от добре, имайки предвид справката на Контрол и техническа инспекция към МЗХГ за новите регистрирани машини, която вече е общодостъпна. Всички категории машини са надхвърлили главоломно бройките, генерирани след края на миналата година. Нека не бавим повече кулминацията, а да оставим числата да говорят сами.

Новите регистрирани трактори за 2021 г. са 1302. Това прави 424 машини за периода юли-септември. И 501(!) нагоре спрямо 2020 г. или иначе казано 38,48% ръст.

Зърнокомбайните и тук, както на полето, са ожънали добра реколта – 185 бройки. Това са 41 нови регистрирани машини за последното тримесечие. Миналата година са приключили с 51 по-малко. Което означава, че увеличението е 27,57%.

Телескопичните товарачи имаха да наваксват, но се справиха добре със задачата със 103 бройки от септември до декември, което прави 331 общо за 2021-а. Това са 80 единици нагоре спрямо миналата година, или 24,17% ръст.

Челните товарачи, които се превърнаха в любима наша категория в тежките времена на пандемия, продължават да се движат достолепно. За четвъртото тримесечие са регистрирани 55 нови машини, като общата бройка до края на годината става 223. Това е с 50 нагоре спрямо 2020-а или 22,42% увеличение.

Продажбите на селскостопанска техника, оборудване и компоненти растат с безпрецедентен темп не само у нас, а на всички основни пазари. Това увеличение се предписва донякъде на необходимостта фермите да модернизират своето технологично оборудване, за да отговорят на новите пазарни предизвикателства.

Но има подводни камъни като недостигът и нарастващите цени на суровините, както и трудностите при логистиката. Така че, колкото и оптимистично да ни се иска да гледаме напред, трябва да сме подготвени за нови спънки по пътя на техниката. 2021 г. наистина оправда очакванията и завърши с изключителни резултати, но настоящата 2022-а е под въпрос.