Отнема много време и усилия, за да развиваме и навиваме всеки път градинския маркуч. Ето защо всеки с дворно място е добре винаги да има под ръка преносима макара, която е предназначена както за съхранение, така и за транспортиране на градинския маркуч.

Не че не се продават в магазините, но ако имате възможност и настроение, може сами да си изобретите подобна. Тя ще бъде вашата бутикова преносима макара. В случая е използвана стара джанта и лагер главина. Освен това ще ви трябват и различни остатъци от метален скрап, електрожен, шлайф.

Процесът стъпка по стъпка 

На първо място ще трябва да почистите джантата до гол метал и да я боядисате.

След това отрежете четири заготовки от профилната тръба и ги заварете така, че да направиге правоъгълна рамка.
Удобно е да използвате заваръчни магнити за подравняване на детайлите под прав ъгъл.

След това ще трябва да заварите стелажа към правоъгълната рамка. В случая се използва парче кръгла метална тръба. В горната част тя трябва да бъде огъната под прав ъгъл – дръжката, с която ще пренасяте макарата.

Следва монтирането на главината.

Вмъкнете лагери вътре в главината, както и стоманена пръчка с винт накрая. След това главината трябва да се завинти към джантата с шайби и гайки. Заварете стоманения материал към стелажа.

Освен това стойката ще трябва да бъде стабилизирана като заварите косо от двете страни допълнителни тръби. Заварете единия край към стелажа, а другия към основата.

Заварете и парче прът с резба или болт към джантата, за да можете по-късно да монтирате дръжката. На джантата се прикрепя и парче пластина, на която да се закача краят на маркуча.

В края остава само да почистите заварените шевове с шлайфа и да боядисате всички метални елементи.