Той се състои от квадрокоптер с витла и резервоар с пръскачка

Група учени от Астраханския държавен университет, Русия, са разработили иновативния селскостопански дрон Agroday, предназначен за пръскане и внасяне на торове.

„Agroday се състои от квадрокоптер с витла и резервоар с пръскачка“, казва Дмитрий Резцов, инженер от Центъра за напреднали технологии в електрониката и роботиката на Астраханския университет.

Софтуер за машинно виждане

Машината може да се управлява директно от оператора или да лети над полето според определени координати. Учените също работят върху софтуера за машинно виждане, така че дронът да може да се движи с помощта на знаци по полето.
В момента машината е проектирана да носи полезен товар до 2 кг. Резцов смята, че е твърде рано да се каже точно колко земеделска земя може да покрие един дрон.

Идеята е да бъде евтин

Отличителната черта на дрона е, че се планира да бъде евтин. Резцов обяснява, че дизайнът е опростен в максимална възможна степен. За сглобяването на прототипа са били необходими само 150 000 рубли (3 500 лева). Разходите вероятно ще спаднат значително, когато дронът влезе в серийно производство. Но за да го започнат, учените в момента търсят инвеститори.

В допълнение към руските полета, първите дронове Agroday преминават изпитания в Гана. „Една африканска компания осигури частично финансиране за нашия проект. Доставихме им машината си и очакваме с нетърпение техния отговор“, споделя Резцов и добавя, че е възможно основният инвеститор да не е руснак.