Есента е предпочитаното време за засаждане на нови овощни дръвчета. Затова любителите, които ще обогатят овощната градина с нови видове или сортове, е добре да се подготвят.

Вече вероятно сте решили какви нови дръвчета ще си купите. Много важно е сега да изберете най-подходящото място за вида. За целта си припомнете различните изисквания на видовете към условията на средата, и според тях им изберете най-подходящото място в градината.

След това трябва да обработите мястото за засаждане. Обикновено в любителските градини се засаждат по няколко дръвчета, което се прави разпръснато, а не заедно, както в професионалните градини. Ето защо няма как да се направи риголване, което означава дълбоко изораване на почвата. Достатъчно е да прекопаете почвата малко по-дълбоко – поне 30 см. По този начин предварително окопавате в ямката и малко около нея, в която по-късно ще засадите дръвчето. Така до засаждането почвата малко ще слегне и ще стане по-пръхкава и ситна.

Преди засаждането вече ще направите същинската ямка, като извадите част от пръста, поставите на дъното органичните и минерални торове, а след това ще разположите корените на дръвчето.