Многогодишното сътрудничество между Cargill и AeroFarms ще използва напълно контролирана среда за отключване на биологията на растенията, разбиране на въздействието върху климата и изследване на нови производствени практики

Компанията Cargill си партнира с експерти по вертикално селско стопанство от AeroFarms, за да проучи как технологиите за домашно земеделие могат да се използват в сектора на какаото. Загрижеността за околната среда и нарастващото търсене на какаови продукти, което увеличава натиска върху глобалната верига на доставки, тласкат лидерите на пазара към подобни алтернативи.

Компаниите сключиха многогодишно изследователско споразумение, насочено към

увеличаване добивите на какаови зърна

и разработване на по-устойчиви на климата земеделски практики. Изследователското сътрудничество съчетава експертния опит на AeroFarms в земеделието с контролирана околна среда с обширните познания на Cargill по агрономия и методи за производство на какао.

И двете организации ще експериментират с различни технологии за отглеждане на закрито, включително аеропоника и хидропоника, осветление, въглероден диоксид, напояване, хранене, растително пространство и подрязване, за да определят оптималните условия за растеж на какаовото дърво.

Тези резултати ще бъдат насочени към фактори като по-бърз растеж на дърветата и по-високи добиви, по-бързо развитие на сортове с повишена устойчивост на вредители и болести и освобождаване на пълния вкусов и цветен потенциал на какаовите зърна.

Резултатите ще помогнат за осигуряване на бъдещи доставки на какаови зърна в условията на изменение на климата, казаха от Cargill. Компанията обаче подчерта, че

подобни инициативи нямат за цел да заменят традиционното производство на какао,

а резултатите ще бъдат предадени на земеделските кооперации, които доставят продуктите на Cargill.

Патентованата от AeroFarms технология за домашно вертикално земеделие има за цел да създаде „идеални условия“ за растеж на растенията, като изведе селското стопанство на „ново ниво на прецизност, безопасност на храните и производителност“. Тези процеси могат да използват до 95% по-малко вода и никакви пестициди в сравнение с традиционното полско земеделие, споделя AeroFarms.
Първоначалната изследователска работа вече е започнала в глобалната централа на AeroFarms в Нюарк, Ню Джърси и скоро ще бъде разширена до най-съвременната вертикална ферма на закрито в Абу Даби, ОАЕ, която ще бъде открита в началото на 2022 г. 

Загрижеността за околната среда и нарастващото търсене на какаови продукти тласкат лидерите на пазара към нови методи
Загрижеността за околната среда и нарастващото търсене на какаови продукти тласкат лидерите на пазара към нови методи