Ако във вашия двор, блоково пространство или улица има старо непотребно дърво, което не искате или ще е трудно да изкорените, може да пресътворите пъна в нещо полезно или приятно на външен вид. Може да открием много идеи за това. А сега ви предлагаме две от тях.

Стол с облегалка 
Идеята идва от уличното изкуство, пресъздавано от десетки граждани в американския щат Филаделфия. Именно там „пън-столовете“ са хит.

* Прави се лесно, като ви трябват само малко на брой неща – стар непотребен стол, какъвто виждате на снимките, лепило, винтоверт и винтове, свредло за дърво, длето и чук.

* С длетото и чука отстранете облегалката на стола. Внимавайте да не счупите част от нея, защото ще трябва да намерите нейн заместител. Което, от друга страна пък, може да се окаже артистично.

* Положете облегалката на желаното място и как тя ще бъде удобна, и отбележете. След това уеднаквете основите на стола със свредлото.

* Пробийте дупки в пъна там, където ще закрепите стола. В тях изстискайте по малко лепило, както и на основата на облегалката.

* Поставете частите на облегалката в съответната дупка. Това може да ви отнеме повече от 2 ръце, така че потърсете помощ от приятел.

* Накрая, за да е по-стабилно, завийте винт за дърво, който да обхваща облегалката с пъна под удобен ъгъл.

* Вашият пън за почивка е готов, седнете и се наслаждавайте.

Саксия за сукуленти 

Анита от Австралия е загубила свое папратово дърво, заради високите температури там, стигащи до 48 градуса. Тя обаче не го изкоренява, а му намира ново приложение – саксия за сукуленти.
Но те се нуждаят от почва, затова тя измисля интересен начин как да направи мини градински тераси между основите на клоните.

* Първо отстранява ненужните изсъхнали части като оставя нужната дължина на клоните.

* Но тъй като при поливането пръстта между тях ще бъде отмита, тя намира начин с какво да я закрепи - от кокосова подложка за саксия, която се продава за висящи саксии.

* Нарязва на съответни части, които поставя на няколко места между клоните, така, че да образува джоб или гнездо за почвата.

* След това поставя пръстта в гнездата. С клечка пробива дупки, за да сложи разсада със сукулентите. Но не ги реди много близо едно до друго, защото сукулентите бързо се разпространяват.

* Полива ги веднъж на седмица с дюза на маркуча за фино дъждуване.