Вероятно нито един празник не ни говори за пролетта, пробуждането на природата и нов светъл живот толкова ярко, колкото Великден. Очаквате с нетърпение всички типични традиции, които идват заедно с него.

Една от тях е да украсите дома си и да създадете няколко великденски композиции, нежни и ярки, така че атмосферата на светъл празник да изпълни всеки ъгъл.

Представяме ви някои интересни и подходящи варианти за създаване на декоративни акценти, които ще станат първите вестители на празника и със сигурност няма да останат незабелязани.

Декоративна клетка 

Клетки за птици - големи и малки, лаконични и украсени с метална дантела, окачени и поставени на всякакви хоризонтални повърхности - служат като универсална основа за въплъщение на дизайнерски идеи. Можете да ги напълните с цветя, да подредите вътре гнезда за шарени яйца и да закачите птички или пеперуди на щипки за пръчките, добавяйки пролетни акценти към интериора.

Флорариум 

Ако клетките изглеждат най-красиви с цветно съдържание, тогава стъклените флорариуми са идеалната основа за сладки, трогателни сцени. Тук също можете да използвате малки цветни яйца, фигурки на зайци и пилета, крехки клонки, пъпки и друг великденски декор, но е по-добре да дадете предпочитание на пастелни цветове или естествена палитра.

Съвет: Kомпенсирайте скромността на декора с необичайна форма на флорариум, като изберете вместо традиционен - сложен многоъгълник, сфера на висок крак, чайник или съд с осветление, което ще бъде страхотно красиво на тъмно.

Венец 

По правило до Великден природата все още не се е събудила с пълна сила, така че венец от тънки върбови клонки на входната врата, прозорец или стена ще бъде по-подходящ от буйна цветна гирлянда. Можете да го украсите с панделки, изкуствена зелена трева или сухи цветя, а ако нямате необходимия декор под ръка, можете да използвате готов венец, особено след като изборът е много широк - композиции с весели петнисти яйца в гнезда! Мини пано от лози с любопитно ушато зайче ще подсили позитивната атмосфера на празника, като му придаде безгрижно, детско настроение.

Свещи 

Ярките пламъчета на великденските свещи символизират светлина в тъмнината, надежда за възраждане и като никой друг декор могат да повдигнат настроението ви и да направят атмосферата уютна. И нямате нужда от опит или умения, за да създадете великденски декор със собствените си ръце, като поставите високи парафинови свещи за маса върху чинийка сред тревна поляна или в центъра на венец, като поставите забавни тематични фигури наоколо.

От съображения за безопасност е по-добре да използвате електрически свещи.

Гнездо 

В християнската традиция гнездото се счита за символ на дом, в който приятелско семейство живее в любов и хармония, затова служи като един от най-популярните атрибути на Великден. Гнездата, изплетени от клони или слама, сякаш внасят очарованието на живата природа в апартамента и могат да бъдат изпълнени с голямо разнообразие от декори.

Кошници от филц 

Кошниците, ушити от мек филц, са въплъщение на празничното настроение, обагрено с богати цветове! Те не само ще служат като отлична великденска композиция, но и като креативна опаковка за малък тематичен сувенир за семейството и приятелите. Кошници с неочакван детайл - например с палав заек или къдрава овца - със сигурност ще впечатлят гостите!

Плетена кошница 

Плетените кошници ще очароват любителите на автентичните интериорни декорации и почитателите на естествените еко, рустик и бохо-шик стилове. Основното при тях е добре разпознаваема основа от естествени материали или тяхна умела имитация, така че да е в хармония с празничното настроение и ще намерите с какво да ги напълните! Боядисани яйца и свещи, жълти пиленца и бели зайци, цели шепи цветя и дантели... само имайте време да избирате.

Съвет: Добра алтернатива на лозата е въжето от юта.

Фигурки 

В този радостен пролетен период не струва нищо да напълните къщата с приказка, като поставите приказни герои отделно и на групи, където въображението ви подсказва, понякога измисляйки цели сцени върху подложка от изкуствена трева, цветя и великденски яйца.

Особено търсени са кокошките и петлите, символизиращи семейното щастие, както и зайците и овцете, светещи като слънце.

Като завършващ щрих гирляндите от стримери ще послужат за отлично допълнение към композициите, което ще оживи и най-строгия интериор и ще запази празничната атмосфера. Няма значение дали са фигурки на животни и птици, хартиени яйца или букви, най-важното е да е цветно и забавно!

Букет 

Великденските букети се предлагат в два вида. Първият символизира фината пролетна красота на пробуждащата се природа и е съставен от върбови клонки с рошави пъпки или живописно извита суха клонка, върху която са окачени леки пластмасови яйца и панделки от органза.

Вторият се събира от цветя, живи или изкуствени, които в наше време не са много по-лоши от естествените си колеги, а също така е украсен с яйца и птици.

Можете и да съберете стилен черно-бял букет, който ефектно контрастира с цветния великденски декор.

Великденско дърво 

За да създадете свое собствено великденско дърво, започнете, като съберете няколко клона от двора си. Можете да ги боядисате със спрей в желан цвят. След това пригответе ваза, пълна с флорална пяна, като добавите малко камъни за стабилност, ако е необходимо. Поставете клоните във вазата и поканете семейството си да се присъедини към забавлението за декориране!

Въпреки че обикновено се използват издухани яйца, стават всякакви - при условие че са кухи или поне достатъчно леки, за да не натежават прекомерно клоните. Можете дори да изберете яйца от филц, орнаменти във формата на яйце, пластмасови яйца от магазина или от акварелна хартия.