Гъст посев

В стремежа си да получат по-богата реколта от домати градинарите засаждат повече растения, т.е. получава се гъст посев. Препоръката е при засаждането да се ръководите от указанията, които се дават на опаковката на семената. Затова е добре да ги пазите, за да сте точни при засаждането.

Имайте предвид, че ако доматените растения са засадени прекалено близко едно до друго, те се конкурират за светлина, вода и хранителни вещества.

Като ориентир:

  • при детерминантните сортове трябва да има 3-4 растения на 1 кв. м;
  • при индетерминантните сортове - 2 растения на 1 кв. м.

Превенция

При гъсто засаждане и обилно поливане се благоприятства развитието на картофената мана. За болестта трябва да се внимава и в дъждовно време.
Мулчирането на почвата с подходящи материали помага за намаляване на заразата от някои болести. В същото време то поддържа почвения слой влажен, а въздуха сух за по-добри условия за доматите.

Поливане

Битува мнението, че доматите са по-сладки, ако се поливат повече. Това не е вярно, тъй като захарността на плодовете зависи от сорта, а не от напояването.

Доматите, както стана въпрос по-горе, предпочитат сух въздух и влажна почва.

Затова редовното, но не много обилно поливане е по-оптимално, отколкото „наливането" им веднъж седмично, например през почивните дни.

Място според сорта

Според специалистите сортовете доматите се засаждат:

  • детерминантни - на открито;
  • индетерминантни - в оранжерия;
  • супер детерминантни - може дори в подходящи съдове – саксии, сандъчета, контейнери.

Разбира се, много от доматите, които растат на високо и се нуждаят от опора, се засаждат в любителските градини. Те обаче трябва да са сортове, които са подходящи за отглеждане на открито.
Имайте предвид, че в условия на по-хладно лято, оранжерийните сортове ще дадат по-лоша реколта.

Колтучене

Колтуците трябва да се премахват още с появяването им.

И колкото по-рано стане това, толкова по-богата ще е реколтата. Често се оставят няколко по-ниски, като така растението се оформя в 2-3 стъбла. Колтуците растат, а храстът става разклонен. Те също дават плод, но малко по-късно от основното стъбло.

Препоръките са:

  • детерминантните сортове се оформят с 2-3 стъбла;
  • при индетерминантните сортове всички колтуци се отстраняват.