Европейската комисия на 25 март заяви, че ще разшири финансовата и политическа подкрепа, за да помогне за постигането на целта една четвърт от земеделските земи в Европа да бъдат органични до 2030 г.

Ройтерс съобщава, че селскостопанският сектор произвежда приблизително 10% от емисиите на парникови газове в ЕС и е на първа линия на въздействието на изменението на климата, с рекордни топлинни вълни и продължителни суши, намаляващи някои европейски добиви от култури.

Органичните земеделски земи, които ограничават химическите пестициди, синтетичните торове и генетично модифицираните организми, са се разширили с повече от 60% през последното десетилетие в Европейския съюз, до близо 9% от земеделската площ на блока.

Вчера, на 25 март Комисията очерта планове за ускоряване на това разрастване и раздвижване на търсенето на биологични продукти, което според нея ще помогне на ЕС да постигне целта си за премахване на нетните емисии до 2050 г. Постигането на 25% биологичен дял от земеделските земи през това десетилетие също би защитило пчелите и биологичното разнообразие, каза Комисията.

Селското стопанство отделя азотен оксид от използването на изкуствени торове, докато добитъкът произвежда мощен метан за затопляне на планетите.

Чрез ограничаване на торовете органичното земеделие може да намали емисиите, въпреки че не е задължително да се справи с емисиите от добитъка, а по-ниските добиви, свързани с биологичното земеделие, могат да означават, че са необходими повече земи, което води до потенциални икономии на емисии.

ЕС ще похарчи 49 милиона евро (57,94 милиона щатски долара) за популяризиране на биологични продукти тази година, 27% от общия му бюджет за популяризиране на селскостопански продукти на ЕС в чужбина.

Комисията заяви, че програмата на ЕС за субсидиране на земеделието, която се реформира, ще предложи на фермерите 38-58 милиарда евро за 2023-2027 г. за еко-схеми, включително биологично производство.

Асоциацията на фермерите Copa-Cogeca заяви в изявление, че ще са необходими допълнителни политики и продуктови иновации, за да се гарантира, че биологичните фермери могат да "отблъснат" плевелите и вредителите.

ЕС разработва задължителни изисквания за устойчивост при обществените поръчки за храна, които биха могли да интегрират биологични продукти в училищни ястия или обществени столове.

Брюксел заяви, че националните мерки, като премахване на намалени данъчни ставки върху пестицидите, също могат да направят биологичните храни по-евтини в сравнение с небиологичните храни.
Източник: Ройтерс