Кои бяха ненормални състояния на пчелните семейства? Това са аномалии се явяват в резултат от пропуски в отглеждането на пчелните семейства и включват: слаби пчелни семейства, гладуване; кражби; налитане и блуждаене; осиротяване и търтовъчност, припомнят от beehoney-bg.eu.

 Те имат важно значение за пчеларството, тъй като обикновено са причина за поява, разпространение и по-тежко протичане на заразните и паразитни заболявания по пилото и възрастните пчели.

Да припомним кои семейства се приемат за слаби: Това са пчелни семейства на 1, 2, или 3 междурамия пчели в началото на пролетта.

Причини са добре известни: лошо зазимяване; стари амортизирани пчели; ранно спиране на яйцеснасянето през есента; заболявания /вароатоза, аскосфероза, отравяния/; стара или некачествена майка и други.

Слабите пчелни семейства се развиват бавно, те са с понижена резистентност и обикновено са обект на нападения и кражби, на заразни и паразитни болести. Въпреки допълнителните грижи тези семейства не дават добри доходи. В промишленото пчеларство, слабите семейства се обединяват или унищожават.

Гладуването: Пчелите гладуват най-често в края на зимата и началото на пролетта поради липса или недостиг на въглехидратна и белтъчна храна (мед и прашец).

От въглехидратен глад пчелите умират, когато медът в гнездото свърши преди новата паша.Това се получава в семействата с малко мед или ако хранителните запаси в зазимените семейства са намалели значително поради отглеждане на пило до късно през есента.

Гладна смърт настъпва и при некачествени запаси (вкиснал, кристализирал мед), или при неправилно разпределение на запасите в пчелното гнездо.

При продължителни пролетни застудявания пчелите стесняват кълбото върху питите с пило в средата на гнездото, откъсват се от пълните с мед крайни пити и често умират от глад. Гладуване може да се наблюдава и в по-късна пролет при кражби, продължително лошо време, при липса на медосбор и пр.

Недостигът на пчелен прашец в пчелните семейства води до белтъчен глад и като следствие до т.н. белтъчна дистрофия. Това състояние намалява жизнеността и работоспособността на пчелните индивиди, понижава силата и продуктивността на пчелните семейства.