През активния сезон те си я набавят от различни източници: реки, язовири, кладенци, от росата по растенията. Но невинаги тези природни източници на вода са наблизо и при силен вятър или ниски температури (както през пролетта времето е много променливо), пчелите не успяват да се върнат и загиват. Ето защо е необходимо през целия активен сезон пчелите да имат лесен достъп до вода, напомнят от beniovmed.ucoz.com.

В началото на пролетта, след осведомителния преглед, е добре на пчелина да се постави поилка за пчели. От най-много вода пчелите се нуждаят, когато отглеждат пило и точно в този сезон (пролетта), когато количеството на постъпващия в кошера нектар е малко или напълно липсва. При усилване на притока на нектар необходимостта от вода намалява, тъй като пчелите използват съдържащата се в нектара вода.

Често за поилки на пчелите се използват различни метални или дървени съдове. Пчелите обичат хладка вода, затова поилката се поставя на слънчево и тихо място, за да може водата да се затопля от слънцето. Поилката трябва да се зарежда с чиста вода.