Помещението - изба, мазе, килер, таван и т. н., където ще съхранявате реколтата от плодове, зеленчуци, консервирана зимнина и др., трябва да е прохладно и добре проветриво
Най-подходящата температура е между 5-10 градуса, а влажността на въздуха де е около 85-90%.
Преди да започнете да зареждате с новата реколта, почистете помещението добре.
Изметете, при нужда варосайте, проветрете и поправете рафтовете, касетките и др. помощен инвентар.
Ако ви е останала зимнина от миналата година, отделете я, за да може да използвате първо нея.
Ако помещението е много сухо, то върху пласт пясък на земята подредете тухли, които периодично пръскайте с вода.
Когато избата е много влажна, на няколко места поставете съдинки със сол. Така солта ще поеме излишната влага. Подменяйте съдинките 2-3 пъти седмично, а след като солта изсъхне може да я използвате отново.
По възможност съхранявайте ябълките в отделно помещение. Те отделят етилен, който ускорява съзряването и на останалите плодове и зеленчуци.
Почистете помещението преди да приберете новата реколта
Коментари