Изборът зависи от изискването на вида, както и от напояването

Най-ранните зеленчуци, както и тези, които са засадени през есента и зимуват в градината, вече са налице. Съвсем скоро обаче ще започне масово засяване на директните култури, както и засаждане на разсадите. Докато това стане, трябва да обмислите някои основни въпроса. Първо, как ще разположите отделните видове, защото, знаете, че е важно да редувате местата им. И второ, какви лехи ще изберете за различните зеленчуци.

Безспорно през последните години градинарството търпи доста промени. От една страна е въвеждането на нови практики на отглеждане, а от друга – любителите проявяват креативност и експериментират.

Въпреки това напомняме, че лехите, които се препоръчват за зеленчуците, са следствие на проведени дългогодишни опити, и те са съобразени както с изискванията на отделните видове към факторите на средата, така и с това как растенията ще се напояват.

Затова ще ви напомним основните традиционни лехи, които се използват в любителските градини. Всички те имат вариации и търпят промени. Въпрос на решение на градинарите е.

Равна леха

Равната повърхност е една от най-използваните в градините, тъй като е подходяща за много зеленчукови видове - спанак, салати, марули, моркови, репички, както и други кореноплодни, а също магданоз, копър и други подправки. Всички те се сеят предимно разпръснато или на редове.

При равната леха се полива с лейка или с маркуч с цедка. Може да се изгради и система за капково напояване.

Особеност на равната повърхност е, че температурата на почвата е по-ниска в сравнение с тази на лехите и браздите. Но пък тя изпарява значително по-малко вода, което се отразява положително върху влажността й.

Бразди

Оформянето на браздите се извършва напролет, преди засаждането на културите, а при вторите култури - след почистване на растителните остатъци и прекопаване на почвата.

При отглеждането на бразди има някои предимства пред това на равна повърхност:

* Може да се направи гравитачно поливане по браздите.

* Горният слой на почвата се затопля по-бързо през пролетта. Следователно топлолюбивите култури може да се засаждат малко по-рано.

* Излишната влага се изпарява много по-бързо, а това води до затопляне на почвата и до рязко подобряване на въздушния и температурния режим през пролетта.

Браздите са подходящи за всички основни зеленчукови култури - домати, пипер, патладжан, краставици на телена конструкция, бамя, картофи, главесто зеле, броколи, карфиол и др.

Фитарии

Този начин на оформяне на почвената повърхност е една от най-старите градинарски практики, като поливането се прави гравитачно по браздите.

Фитарията представлява ниска леха с правоъгълна или квадратна форма, която от всички страни е заобиколена от високи 20-30 см тирове. Тази леха е подходяща за засаждане на много зеленчуци, най-вече за тези, които обичат висока влажност - както почвена, така и въздушна. Такива са воден лук, праз, подправки - чубрица, целина, магданоз и други.

Високи лехи

Тези лехи са изключително подходящи за най-ранните зеленчуци, които се засяват през пролетта. Основното им предимство е, че се затоплят много бързо.

Този вид лехи позволява на градинарите да ги изградят според предпочитанията си. Те могат да са издигнати на различна височина, разбира се, тя трябва да е поне на 25-30 см. Дължината се определя според това какво и колко ще се сее или засажда. Ширината трябва да е такава, че да позволява на градинаря да може да работи без проблем.

По-високите лехи могат да се направят и постоянни. За целта те се „обличат“ в някаква конструкция – дървена, метална, каменна, въобще възможностите са неограничени.