Брой гледания240
Брой коментари0

Бидонът е на топло, но няма ферментация. Какво да...

Бидонът е на топло, но няма ферментация. Какво да направя? Това се дължи и на факта, че маята може би не е жива, че компотите са пастьоризирани, а джибрите са много стари и в тях може да са се развили бактерии, които подтискат или убиват дрождите. Препоръчваме ви първо да се измери захарното съдържание - ако е повече от 18-20%, да се разреди с вода до 18%. След това трябва да се източат 5-6 литра от материала. Към тях да се прибавят 150-200 г хлебна мая, която е размита в 0,5 л хладка вода и е престояла в покрита тенджера при температура 25-28 градуса С, докато се появи буйна ферментация /това става за 2-3 дни и се появяват балончета/. Тогава с този разтвор /с маята/ се залива материала в бидона и се разбърква внимателно само горния пласт. На втория-третия ден трябва да има знак за ферментация и тогава вече се разбърква цялото количество. Ако джибрите са вкиснали, за да се получи нормална ракия, при зареждане на казана(може и сега) добавете 1-2 пакетчета сода за хляб, за да неутрализирате киселините. Ако джибрите са в добро състояние, няма начин да не протече ферментацията.

тема от статия:

Какво да се направи, като не ферментират джибрите

31.05.2018 в 18:08

Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път на кино-литературния фестивал има конкурс и за късометражен филм 55 филма ще бъдат прожектирани в 5-ото издание на международния кино-литературен фестивал Cinelibri от 5 до 20 октомври. Откриването на фестивала ще бъде на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19 часа с историческия трилър на Роман Полански “Офицер и шпионин”

Травмата на голмайстора на “Левски” за миналия сезон Станислав Костов е сериозна и поставя в шах няколко медицински светила, които не могат да конкретизират какъв точно е проблемът. Това стана ясно от изказване на старши треньора на “сините” Петър Хубчев след победата с 2:0 над “Славия” на стадиона в “Овча купел”

Димитър Бербатов изрече на глас онова, което знаехме, но както той не искаше да каже, така и ние не искахме да чуем. Да, това е официалният край на една епоха в българския футбол. Епоха от световно значение. Точно 9 години след знаменитият си хеттрик за “Манчестър Юнайтед” срещу “Ливърпул” легендарният №9 обяви оттеглянето си от футбола