Кубинската мана напада зеленчуковите култури от семейство Тиквови (Cucurbitaceae): краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши. Тя се причинява от гъбата (Pseodoperonospora cubensis).

При краставиците признаците на кубинска мана са хлоротични неправилни петна по горната листна повърхност, ограничени от нерватурата, които бързо нарастват, пожълтяват и некротират. При висока атмосферна влажност >80-90%, петната от долната страна на листата се покриват със спори на гъбата (виолетов налеп), чрез които се разпространява заразата. При благоприятни условия, чести валежи и средноденонощни температури от порядъка на 20-24оС, патогенът за кратко време (10-15 дни) е в състояние да порази напълно листната маса на растенията.

Важна агротехническа мярка за редуциране разпространението и развитието и на кубинската мана е сеитбообращението. На дадена площ краставиците и културите от същото семейство (тиквички, тикви, пъпеши, дини) трябва да се отглеждат най-рано след 3-4 години.

За предотвратяване на заразата от кубинска мана е задължително провеждането на профилактични пръскания. Те трябва да започнат още в началните фази от развитието на краставиците. За профилактично пръскане са подходящи фунгицидите: шампион ВП- 0,15%, бордомикс 20 ВП – 0,5%, манкоцеб 80 ВП - 0,25%, При поява на първите признаци на болестта се препоръчва унищожаване на засегнатите от патогена растения и употреба на препарати със системно действие - ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0.25%, алиет флаш – 0,3%, зоксис 250 СК – 0,07%, куадрис 25СК – 0,075%, инфинито СК – 0,12%% и др. През периода на плододаване се препоръчва употребата на фунгициди с кратък карантинен срок.

За да бъде успешна борбата с кубинската мана по краставиците е необходима растителна защита през цялата вегетация - през 7-10 дни. Листната маса трябва да се пръска обилно и от долната страна. За да се предотврати появата на резистентност на патогена към прилаганите фунгициди, е задължително редуване на препарати с различни активни вещества.