Много често любимите места за почивка в градината през деня са на слънце. Не винаги искате да изградите стационарни перголи, беседки или да построите големи стабилни навеси.

Искате и всеки път да имате възможност да прекарате часове отдих в различна част от градината. В този случай има изход, той се оказва прост, достъпен, красив и удобен - лек сенник.

За да си го направите, ще ви трябват текстил, греди, крепежни елементи и малко въображение.

Можете да го използвате както в голяма градина, така и в малка. Освен това в голяма градина значението на текстила - тапицерията на шезлонгите, възглавниците на столовете, чадърите и сенниците, не е толкова важно поради масата на растенията и пространството, които разделят тези елементи.

Но за малката градина тъканите и тяхната текстура играят по-съществена роля, създавайки усещане за лекота и комфорт в условията на липса на достатъчно зеленина, както и уютна атмосфера, като в удобна всекидневна.

Таван от балдахин 

"Таванът" от плат с формата на балдахин ще ви предпази не само от слънцето, но и от слаб дъжд.
А ако вашата градина се вижда и отгоре, тогава такъв навес ще създаде уединение.

Стени от плат 

Вертикални „стени“ (завеси) от плат ще предпазят мястото ви за почивка от любопитни съседи и от вятъра.
Възглавниците, килимите и покривките могат да бъдат сезонно допълнение към външното пространство и да създават ефект не по-малък от насажденията.

Така покритата ви със снежнобяла тента тераса се превръща в приятна и уютна „стая“, в която можете да се отпуснете.
Навес може да бъде направен и чрез прикрепване на парче плат към контурите на беседка, стените на къща или ограда.

Големите балдахини образуват прекрасен подвижен „таван“ за малки градини или свободно стоящи шезлонги в голяма градина. Те могат да бъдат поставени над маса или шезлонги, сгъват се лесно и изглеждат много модерно.

Издържлив текстил 

Когато избирате материал за сенници и градински мебели, най-важното е той да бъде издръжлив. Трябва да не избледнява при пране и да съответства на стила на градинското пространство.

При тъканите с шарка замърсяванията са по-малко видими, отколкото при обикновените цветове, така че използването им в града е по-практично. Вземете проби от плат, изнесете ги навън и си представете как може да изглеждат като покривало на стол или тента.

Здрави тъкани като брезент или платно трябва да се използват за предпазване от лошото време. От долната страна такива сенници могат да бъдат облицовани с тънък материал.

Екопокрив 

Клони от бреза, които не са плътно свързани, могат да служат за оригинален сенник (на снимката).

Те образуват част от стените и покрива.

Това е много интересна идея, защото в такава великолепна всекидневна, която е и проветрива от всички страни, можете да дремнете в жегата.