В психологията кръгът се смята за най-хармоничната фигура. Свързва се с безкрайността и в същото време с пълнотата. Буквално изглажда всички остри ъгли. Търсите начин да хармонизирате своето пространство? Тераси с кръгла форма, цветни градини и разбира се, самите растения - вашита зелени фаворити ще ви помогнат.

Кръгове и топки привличат вниманието в градина от всякакъв стил и размер.

Очарователни цветни лехи или оригинални форми на тухлена зидария, заоблени линии на пътеки и фонтани, сферични съцветия и подстригани храсти от чемшир играят ролята на основен акцент, като не само отвличат вниманието от недостатъците, но и озаряват дори най-скучния пейзаж.

Основните предимства на използването на кръгли форми в ландшафтния дизайн са техните уникални свойства за меко разделяне на градината на зони с различни видове растителност.
Кръглата форма на границите и цветните лехи, за разлика от строгата правоъгълна форма, не се откроява от общия план и не нарушава естествените форми.

Както всички други идеални геометрични фигури, топките и кръговете внасят хармония и ред в пейзажа на градината, но за разлика от острите и прави линии, те добавят пространство и весела яркост.
Има много възможности да "играете" с кръгли форми, когато декорирате градината.

Зониране на пространството 

Има няколко начина за използване на кръгли форми при зониране на пространството:

* Първото (или основното) е директното спазване на строги кръгли линии при създаване на цветни лехи, където закръглеността на избраната зона е в пълна степен, благодарение на ясните граници.

* Вторият начин е комбинация от кръгове с други геометрични форми и линии (строги форми в кръгла цветна леха или кръгове в правоъгълни зони).

* Методът на свободно зониране се състои в хаотичното използване на кръгли зони и повърхности, които се пресичат, припокриват или счупват помежду си.

Кръгли форми се използват за подчертаване на водоеми, зони за отдих, цветни лехи, тревни площи, а линиите на миксбордърите и пътеките са заоблени и омекотени от плавни извивки.

Сферични растения 

Разбира се, сферичните растения придават особен чар на градината.
Най-лесният начин да закръглите формата на вечнозелените е като редовно подрязвате храстите на малка топка и отщипвате младите клонки, за да създадете компактност. Това ще донесе кръгли форми във вашата градина дори през зимата.

Младите растения трябва да се режат всеки месец, докато възрастните само два пъти годишно. Чемширът може да се засажда както на открито, така и в отделни саксии за цветя и различни контейнери, които ще подчертаят плавните линии.

Изборът на цъфтящи растения със сферични съцветия е много широк. Хортензията предлага широка гама от пастелни цветове, а цинията радва със своята непретенциозност.

Лесно е да придадете кръгли форми на акациевата корона или на норвежкия клен, които ще паснат идеално дори в малка градина. В допълнение към тях, тисът също се поддава добре на оформянето и подрязване. Сред храстите, кръглите съцветия са характерни за планинската пепел и калината, но много повече овощни дървета и храсти могат да зарадват с кръгли плодове - от касис до ябълкови дървета.

Заоблени архитектурни форми и аксесоари 

Не е необходимо да се ограничавате само до сферични растения. Кръглите прозорци, врати или опори за катерене ще преобразят градината ви колкото оригиналните цветни лехи около фонтана. Идеалната форма на кръгъл прозорец винаги привлича погледите и напомня за приказни къщи на хобити.

Използвайте повече аксесоари - от ковано желязо, камък и дърво. Това могат да бъдат сфери или забавни очертания с нарисувани животни (например жълтите кръгове не само ще направят лехите ви весели, но и ще служат като капани за листни въшки).

Фонтаните е най-добре да са украсени с жив плет от чемшир, който образува стегнат пръстен около тях. Но близо до поток или водопад е по-добре да засадите цветя със сферични съцветия.

Близо до беседката (тя също може да е заоблена) в зоната за отдих можете да поставите кръгла градинска пейка с маса, като ги украсите с не по-малко кръгли възглавници. Фенери и лампи с форма на топка ще допълнят идеално всяка обстановка.

Класически стил 

Специални възможности за използването на кръгли форми предоставя регулярният стил. Основният елемент на такава градина, като правило, е кръгла цветна леха или езерце, около което са разположени други зони.

Направете пътеките криволичещи, а площадките и терасите - кръгли, обграждайки ги с бордюр от тухли или декоративни елементи. За разлика от тях, добре е самите настилки да са с хаотични шарки, изработени от плочки или камък.

Опитайте се да подрежете дърветата в градината, като закръглите короната и поставете сферични дървета в контейнери между пейките. За да допълните тази закръглена идилия, можете да използвате полусферичните форми на чемшира, разпръснати из градината и закръглени цъфтяши храсти.

Можете дори да украсите овощните дръвчета с кръгла основа. За да направите това, трябва да поставите ниска кръгла дървена или каменна ограда, да я покриете със земя и да засадите трева. Така дървото ще бъде заобиколено от възглавница или пръстен от гъста зелена трева.