Месец юли дойде, а заедно с него се надяваме да дойде и лятото, че… юни беше тропично дъждовен и странно хладен. Време е да стоплим душите най-сетне, нали? Стига дъжд, бури и мрачни дни.

Задачките в градините са ясни – плевене, почистване на прецъфтели цветове, поливане и подхранване, малко резитби, малко сеитби и много домашна лимонада със семейството и приятелите на открито.

За целта обаче кътчето за отдих трябва да бъде приятно и безопасно. А комарите и другите хапещи насекоми са в пълен разрез с тази идилична картина. Но няма страшно! Учени са доказали, че най-доброто решение е монтирането на вентилатор на тавана на беседката или верандата. Ако добавите и инсектицидни лампи, което и насекомо да припари, няма шанс да се нахрани с вашата кръв.

Още един съвет имаме за вас. Поканете птички в двора! Те са естествени врагове на насекомите. За съжаление не подбират и похапват всякакви бръмбарчета, независимо дали са полезни или не, но какво да се прави? Важното е, че обожават гъсеници.

За да привлечете пернати песнопойци, поставете съдове с вода в градината. Има например уникално красиви шадраванчета и мини езерца от бетон, стъкло или пластмаса. А ако сте по-сръчни, може да си ги направите и сами.

Идеално време за „кражба“ на идеи  Отглеждайте и растения, които привличат птици – слънчоглед, ехинацея, кореопсис, лиатрис, рудбекия и други с вкусни семенца.

Отглеждайте и растения, които привличат птици – слънчоглед, ехинацея, кореопсис, лиатрис, рудбекия и други с вкусни семенца.

Всеки запален градинар съумява да намери съмишленици в тази си страст. Обмяната на опит и идеи не само ще ви обогати и научи, но ако ги приложите, резултатите ще бъдат уникални.

В разгара на лятото е идеалното време да се разходите сред съседи и приятели. Да обсъдите любими растения, да си размените китки.
Можете да планирате почивките и пътешествията си така, че да посетите красиви градини и паркове. Като идеи можем да изтъкнем държавните и университетски ботанически градини (София, Варна, Балчик), както и частните – Палм Център (Пловдив), Борика (Ихтиман), Маргарита (Варненско), Серафимови (Царево), Hortus Australis (Шабла).

Няма да пропуснем парк „Врана“, където са събрани над 800 вида растения на площ от 100 ха. А редно е да споменем и частни колекционерски градини като Перконис (Долни Дъбник) и др.

И не забравяйте да снимате.

Проблеми с почвата и плевелите 

Особено новодомците, които вече не са никак малко, се сблъскват с множество проблеми с неподдържани сгради и площи. Ако и вие сте такива, вместо да се борите с вятърни мелници и да изливате купища отрови в почвата, за да се справите с тревата, опитайте да надхитрите ситуацията. Постъпете умно и направете соларизация.

Процедурата се състои в прекопаване на площите, които искате да превърнете в цветни, зеленчукови, билкови или смесени лехи. Следва обилно поливане и покриване с тъмно полиетиленово фолио.

Енергията от слънцето, превърната в топлина, ще свърши трудната работа. Естествено, редно е да се информирате по-задълбочено за тънкостите, но трябва и да знаете, че соларизацията трае не по-малко от 20 дни. След това също е необходимо време, за да се възстанови микрофлората в почвата.

До средата на месеца 

Наслаждавайки се на слънчевите дни и красивите цветя, трябва да поработим и за идните сезони, дори и за следващата година. Отделете време, за да щипнете връхчетата на хризантемите, есенните астри и други цъфтящи видове, които искате да се сгъстят. Това ще бъде последната резитба за тях. В противен случай ще отложите цъфтежа с неизвестен срок.

Не пропускайте да размножите прецъфтелите многогодишни цветя, както и да засеете двугодишни видове.

Разходете се до градинските центрове и из сайтовете, защото в този период, промоциите са много. Ще откриете не само растения на добри цени, но и инструменти и техника. Не се знае какво ще ви потрябва или дали няма да ви хрумне да си направите нова цветна леха.

Събирайте си семенца 

Знаем, че в магазина има всичко, но знаем също, че няма по-голяма награда от това да отгледате цвете, билка или зеленчук, да съберете семенцата и да си произведете сами поколение от зелени и цветни приятелчета.

За да успеете, трябва да изчакате узряването на семенните кутийки или плодчетата, да почистите и изсушите съдържанието, а в последствие да съхраните „бъдещето“ правилно. За всяко растение това е индивидуално, затова, подгответе си домашното.

Не забравяйте, че някои цветя и не само се опрашват кръстосано и поколението може да не е идентично с майчиното. Обърнете внимание дали сортовете са хибридни или директни, за да не се разочаровате или изненадате по-късно.