Изследване, което разглежда вероятността от поява на 24 от най-често срещаните наследствени заболявания, доказва, че това е по-скоро мит

Проучването, озаглавено „Преобладаване на наследствени разстройства сред смесени породи и чистокръвни кучета: 27 254 случая (1995-2010 г.)“, е проведено от Калифорнийския университет в Дейвис и излиза на 1 юни 2013 г. В него са използвани над 27 000 случая на пациенти за определяне на вероятността от поява на 24 от най-често срещаните наследствени заболявания при кучета. Въпреки статиите, които твърдят, че има по-висока концентрация на наследствени заболявания при чистопородни животни, това обширно проучване доказва друго.

Изследователите са открили, че от 24 оценени заболявания 13 не са имали значителна разлика в средния дял на чисти и смесени породи, когато са били съпоставени по възраст, пол и телесно тегло. Едно заболяване е по-често при кучета от смесени породи, а останалите 10 са по-разпространени при чистокръвни, въпреки че никоя порода не е била доминираща, при което и да е от тях. Много от тези заболявания, които често се приписват на определена порода, имат еднаква вероятност да бъдат открити при животни от смесена такава, включително общи здравословни проблеми като лимфом, тумор на мастоцитите, специфични сърдечни проблеми, дисплазия на тазобедрената става и луксация на лещите.

Това има смисъл, тъй като се смята, че повечето опитомени кучета са потомци на само шепа вълци. В резултат на това всички те споделят силни генетични тенденции, някои свързани със здравето. При чистопородни кучета националните киноложки клубове са работили заедно, за да идентифицират породите с повишен риск от специфични здравословни проблеми и да предприемат стъпки за минимизиране на риска.

Как да се уверя, че взимам животно без болести 

Ако взимате куче от отговорен развъдник, то там са в състояние да намалят риска от някои от най-разпространените заболявания при кучетата. Това става със специфично тестване преди чифтосване.
Хората подбират кучета по различни причини. Понякога външният вид играе роля, но със сигурност не е и не трябва да бъде единственият фактор. Независимо дали избирате животно от развъдник или от приют, важно е да запомните, че всяко куче, както всеки човек, може да се разболее в живота си. Собствениците трябва да бъдат подготвени за тази възможност, защото факт е, че четириногите, подобно на хората, страдат от редица наследствени заболявания. Това важи за всички кучета - както чистокръвни, така и смесени породи.

Напишете си домашното 

Най-добрият начин да сведете до минимум риска от сериозно заболяване е да си направите домашното. Ако се решите на чистокръвно куче, бъдете наясно какво препоръчва клубът на породата по отношение на здравните тестове. Работете с отговорен развъдник, който използва тестове и отглежда етично. Ако изберете куче от приют, научете за животното и възможната му комбинация от породи. След това изберете любимеца, който най-добре подхожда на вас и вашия начин на живот и работете с ветеринарен лекар, за да запазите кучето си възможно най-здраво. Най-важното е да изберете куче, което обичате и за което сте готови да се грижите, при болест и здраве, до края на живота му.