Смята се, че първите кюфтета със сос са приготвени в Турция. Ястието става супер популярно и днес по цял свят има много и различни рецепти за приготвянето им. Ще ви предложим няколко вида кюфтета със сметанов сос.

1. С пилешко месо 

* Опитайте да оформите кюфтета с еднакъв размер.

Ще ви трябват: 500 г кайма, 2 глави лук, 1 яйце, 200 г заквасена сметана, 2 супени лъжици течна сметана, 1 суп. лъж. брашно, чаша гореща вода, 30 мл растително масло, смлян черен пипер, сол, 3 стръка копър.

Приготвяне: Смесете каймата със сол, черен пипер, яйце и течната сметана. Оформете кюфтетата и изпържете до златистокафяво. Запържете ситно нарязания лук в тиган до прозрачност. Добавете брашното, заквасената сметана и водата и оставете да къкри 10 минути на тих огън. Поставете кюфтетата в соса и оставете на котлона за още 10 минути. Поръсете със ситно нарязан копър.

2. На фурна 

* Най-добре е да ги печете в керамичен или глинен съд.

Ще ви трябват: 500 г смляно свинско и телешко месо, 2 глави лук, 1 яйце, 200 г сметана, чаша бульон, 2 суп. лъж. брашно, 30 г масло, 3 скилидки чесън, 2 стръка билки, смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: Объркайте каймата с яйце, сол, черен пипер и накълцания чесън. Оформете кюфтетата и ги поставете в намазнена форма за печене.
Запържете ситно нарязания лук до златистокафяво и добавете брашното, сметаната и бульона. Задушавайте 10 минути и сипете в съда с кюфтетата. Сложете във фурна, загрята до 180 градуса за половин час.

3. С ориз 

* Обръщайте периодично кюфтетата, така че да се задушат равномерно.

Ще ви трябват: 600 г кайма, 1 чаша варен ориз, 2 глави лук, 1 яйце, 200 г сметана, 1 чаша гореща вода, няколко стръка билки, 3 супени лъжици растително масло, смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: Смесете каймата с ориза, нарязания лук, яйце, сол и черен пипер. Оформете кюфтетата и запържете до златистокафяво. Пуснете ги във водата, смесена със сметаната и задушавайте, на слаб огън за 20 минути. Преди сервиране поръсете със ситно нарязани билки.

4. С моркови и лук 

* Разбъркайте каймата старателно, така че да стане възможно най-гладка.

Ще ви трябват: 500 г кайма, 1 морков, 2 глави лук, 1 яйце, 2 супени лъжици брашно, 200 г сметана, чаша гореща вода, 50 г масло, сол, смлян пипер.

Приготвяне: Запържете наситнения лук заедно с морковите и ги изсипете при каймата. Добавете яйце, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Оформете кюфтетата с приблизително еднакъв размер и запържете в тиган за 10 минути. Смесете сметаната с брашното и водата. Сипете соса в тигана, намалете котлона и задушавайте около 15 минути.

5. С топено сирене 

* Сиренето може да бъде настъргано или просто нарязано на кубчета.

Ще ви трябват: 400 г кайма, 1 пак. топено сирене, 1 глава лук, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, чаша гореща вода, 200 г сметана, червен пипер, черен пипер, сол, 50 г масло.

Приготвяне: Омесете със сол, подправките, яйцето и ситно нарязаното топено сирене. Оформете кюфтетата и пържете до полуготовност. В отделен тиган запържете нарязания лук, добавете брашно, сметана и горещата вода. Задушавайте 10 минути. Прехвърлете кюфтетата в соса, покрийте и продължете да готвите още 15 минути.

6. В галета 

* Гответе на слаб котлон.

Ще ви трябват: 600 г смляно пилешко месо, 1 яйце, 200 г сметана, 300 мл зеленчуков бульон, 2 с.л. брашно, 3 с.л. галета, 2 глави лук, 50 мл растително масло, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Смесете каймата, яйцето, солта, черния пипер и едната глава накълцан лук. Оформете кюфтета, оваляйте в галета и запържете до златистокафяво.

Нарежете другата глава лук и запържете. Добавете брашното, бульона, сметаната и сол. След 5 минути поставете кюфтетата в соса, покрийте с капак и задушавайте още 15 минути.

7. С кашкавал 

* Най-добрият избор за тази рецепта е да използвате дребнозърнест ориз.

Ще ви трябват: 500 г смляна кайма смес, 100 г кашкавал, 1 яйце, 1 ч. чаша варен ориз, 1 глава лук, 2 суп. лъж. брашно, 200 мл гореща вода, 200 г сметана, млян черен пипер, сол.

Приготвяне: Ситно настъргания кашкавал смесете с каймата, сол, черния пипер, ориза и яйцето. Оформете на кюфтенца с еднакъв размер и ги изпържете. Нарежете лука на ситно и го запържете. Добавете брашно, сметана, вода и сол. Гответе 10 минути на тих огън. Прехвърлете кюфтетата в соса, покрийте и задушете за още 15 минути.

8. С гъби 

* Нарежете гъбите на средно големи парчета.

Ще ви трябват: 500 г кайма, 300 г гъби, 2 глави лук, 200 г сметана, 30 г брашно, 1 яйце, чаша гореща вода, 2 суп. лъж. течна сметана, 3 скилидки чесън, 50 г масло, сол, млян черен пипер, 3 стръка магданоз.

Приготвяне: Омесете каймата заедно с яйцето, течната сметана, смачкания чесън, сол и черен пипер. Оформете малки кюфтенца и запържете. Задушете нарязания лук и гъбите в загрято масло, докато течността се изпари.

Смесете брашното, заквасената сметана, врящата вода и оставете да ври около 3 минути. Добавете кюфтетата и гъбите, покрийте и задушавайте за 15 минути. Поръсете със ситно нарязани зелени подправки.

9. С пуешко месо 

* Маслото ще направи кюфтетата по-сочни.

Ще ви трябват: 500 г пуешка кайма, 2 глави лук, 1 яйце, 2 скилидки чесън, 20 г масло, 3 супени лъжици. растително масло, 250 г заквасена сметана, 2 суп. лъж. брашно, 3 клончета билки, чаша бульон, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Омесете каймата с яйцето, лука и разтопеното масло. Оформете кюфтета и изпържете в растително масло. Прехвърлете в бульона, смесен с брашно и заквасена сметана и задушавайте за 15 минути под капака. Прибавете смачкания чесън и поръсете с накълцани билки. Изключете котлона и изчакайте ястието да изстине.